Penne alla vodka – een klassieker
Er zijn in Italië een aantal pastagerechten die behoren tot de “chique en klassiek”, zoals penne alla vodka, penne al salmone, pappardelle al sugo die lepre, en dergelijke. Men eet deze gerechten op feestdagen en bijzondere gebeurtenissen; in het restaurant; als er iets te vieren is. Het zijn gewoon pastagerechten maar dan nét even met iets meer “cachet”.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
ook de penne in ruim zout water tot ze bijtgaar zijn. Hak ondertussen de sjalot fijn. Stoof hem in wat roomboter tot hij glazig begint te worden. Stoof de tomatenpuree apart even gaar in wat olijfolie om de zure smaak eraf te krijgen. Voeg de puree toe aan de sjalot. Blus af met witte wijn. Laat even indampen en voeg dan de room toe. Laat weer iets indampen. Giet de pasta af en doe deze terug in de pan. Zet op een laag vuurtje, voeg het roommengsel en de zalm in kleine reepjes toe. Blijf even roeren tot de saus iets inbindt. Klaar!
Zet vliegensvlug op tafel. Pasta’s met roomsaus hebben de neiging door te garen en plakkerig te worden. In veel Italiaanse families wordt dan ook een kommetje “acqua della pasta” op tafel gezet, oftewel een klein beetje van het overgebleven kookvocht. Mocht de pasta dan gaan plakken, met een scheutje van dat vocht is alles weer verholpen. Penne al salmone worden vaak geserveerd met wat geraspte Parmezaanse kaas. In andere families wordt dat juist weer uit den boze beschouwd en wordt hooguit wat gehakte peterselie gebruikt om dit gerecht op te luisteren. Ons advies is: Geen poespas: de smaak is zo subtiel dat hij snel overheerst kan raken door onnodige futiele bijkomstigheden.
Een mooie rosé. Een Cerveteri, bijvoorbeeld.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!