Zwarte eigengemaakte pasta
Zelf pasta maken
Zelf pasta maken is leuk om te doen (vooral kinderen vinden het leuk werk), niet moeilijk en het resultaat is aanmerkelijk smakelijker dan verse pasta die in de winkel te koop is. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met het ontbreken van allerlei conserveringsmiddelen en emulgatoren. Voor huisgemaakte pasta heeft u pastagriesmeel nodig, meel van harde graansoorten (Semola di grano duro, durummeel). Deze meelsoort is van graansoorten gemaakt die niet papperig worden in heet water en op deze manier het “al dente”-effect veroorzaken (al dente betekent “beetgaar” – pasta moet niet slapkoken). Nu heeft pastagriesmeel ook een nadeel: Het is, in pure vorm, ontzettend moeilijk te verwerken. Het deeg moet heel lang gekneed worden voor het elastisch genoeg is om te worden verwerkt tot pasta. Daarom nemen de meeste Italiaanse huisvrouwen een mengsel van gewone bloem en pastagries, meestal 1/1.
Zie ook ons recept: pasta fatta in casa
Nero di seppia kunt u in Italië soms bij de visboer vers kopen. Soms. In de rest van de wereld meestal alleen in een pakje. U heeft 1 zo'n klein pakje van 4 gram nodig per 100 gram pasta.
Meng het deeg met de hand of een keukenmachine tot een elastische, gelijkmatige massa is ontstaan. Voeg gaandeweg de inktvisinkt toe. Let op de kleur. Deze moet donkergrijs zijn. Bij het koken wordt dat nog iets donkerder.
Zo zwart wilt u het ongeveer hebben.
Laat het deeg 30 minuten rusten op een koele plek.
U kunt het deeg nu uitrollen en gebruiken voor allerlei heerlijke recepten zoals bijvoorbeeld ravioloni bicolori gamberi e pachino (klik op de link voor het recept). Klaar!
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!