Print opties

Spaghetti al nero di seppia

Pâtes à l'encre de seiche

Cooking Method , , ,
Courses
Difficulty Gevorderd
Tijd
Prep Time: 20 min Cook Time: 10 min Total Time: 30 minuten
Servings 4
Beschrijving

Nero di seppia

Een bijna zwarte vloeistof, afgescheiden door inktvis. In het verleden werd het veel gebruikt als inkt (kunstenaars kennen deze inkt en de kleur ervan als sepia). Vandaag de dag wordt het vooral gebruikt in de keuken, in het bijzonder in de Siciliaanse keuken. Het is ook bekend in andere delen van Italië (bijvoorbeeld in Toscane, met de risotto met inktvis inkt) en ook in Catalonië (arròs Negro). De vloeistof die uit de inktzak van de inktvis wordt gehaald is beperkt houdbaar en moet gepasteuriseerd of gekoeld worden. Inktvisinkt verschillende stoffen in verschillende concentraties, ook afhankelijk van de soort. De belangrijkste componenten zijn echter melanine en slijm. Ook komen er zowel tyrosinase, en dopamine in voor, zowel als kleine hoeveelheden aminozuren, waaronder taurine, asparaginezuur, glutaminezuur, alanine en lysine.

[caption id="attachment_1770" align="aligncenter" width="300"]Nero di seppia - inktvisinkt Nero di seppia - inktvisinkt[/caption]

Rivierkreeft

Rivierkreeften zijn zoetwaterkreeften. Verschillende soorten rivierkreeften worden gebruikt als voedsel, anderen zijn geschikt als aas bij het vissen. In Nederland en België komt ook een inheemse soort voor, de Europese rivierkreeft, maar de soort wordt verdrongen door zijn Amerikaanse neef (de rode rivierkreeft). In Scandinavië, Polen en een aantal landen van de vroegere Sovjet-Unie zijn rivierkreeften erg populair. In Zweden en Finland bestaat de traditie vrienden uit te nodigen voor een kreeftenfeestje, een maaltijd van rivierkreeften. Er wordt een dillesaus bij gegeven en in de schil gekookte aardappelen met dille; er wordt veel gezongen en veel aquavit bij gedronken. In Rusland en Oekraïene worden rivierkreeften (Rus – раки – Raki) hoofdzakelijk geserveerd met overvloedige hoeveelheden bier. In Italië zijn ze eigenlijk niet zo bekend. De toevoeging ervan aan deze traditionele Zuid-Italiaanse dis, "Spaghetti al nero di seppia" is dan ook een geval van onze eigen "poëtische vrijheid".

[caption id="attachment_1881" align="aligncenter" width="300"]Rivierkreeft Rivierkreeft[/caption]

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten
    En verder:
  • 400 grammen spaghetti
  • 30 milliliters inkvisinkt
  • 2 sjalotten (fiijngehakt)
  • 1/2 glazen droge witte wijn
  • 12 rivierkreeftjes
  • boter (eventueel, naar behoeven)
  • zout (naar smaak)
  • Keukengerei:
  • Zeef
  • Vergiet
Pasta met kikkererwten
  1. Nero di seppia

    VOORBEREIDING

    • Kook de rivierkreeftjes
    • Pel ze zoals aangegeven op deze pagina
    • Glaceer de fijngehakte sjalotten in wat boter (aanfruiten tot ze glazig worden)
    • Blus af met witte wijn (deglaceren) en visfond (klik voor recept)
    • Reduceer (laten inkoken) tot een derde van de vloeistof over is
    • Giet over door een zeef in een nieuwe pan en laat nogmaals inkoken tot de helft
    • Nu de inktvisinkt erbij doen en meteen het vuur doven
    • Even omroeren
  2. Bereiding:

    • Kook de pasta in ruim zout water
    • Als de pasta “al dente” is, giet deze af in een vergiet en voeg bij de saus
    • Even omscheppen. Klaar!
  3. SERVEERTIP

    Serveer de rivierkreeftjes bij de pasta (zie afbeelding). Een groot servet voor uw gasten is geen overbodige luxe, in het bijzonder wanneer ze lichte kleding aanhebben…

  4. wijntip witte wijn

    WIJNTIP:

    Een frisse witte Alghero Bianco uit Sardinië.

Keywords: pasta, nero di seppia, gambero d'acqua dolce

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!