Pâtes aux aubergines
Uit de traditionele Zuid-Italiaanse keuken
Aubergine
In Zuid-Europa komen ook andere soorten aubergine voor dan de traditionele paarse die wij kennen, waaronder de witte aubergine (voornamelijk geschikt voor conserveren), en de wit-paarse aubergine, die een delicatere smaak heeft dan onze variant. Wel kunnen de Mediterraanse varianten een scherpe nasmaak hebben en zelfs een onplezierig gevoel op het verhemelte veroorzaken. Dit wordt vaak bestreden door het vruchtvlees te zouten en het overtollige vocht te draineren voor gebruik. Bekende lekkernijen uit de Italiaanse keuken zijn geconserveerde aubergines op olijfolie (melanzane sott’olio) en de overheerlijke ovenschotel melanzane alla parmigiana (met mozzarella, Parmezaanse kaas en tomatensaus).
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Voorbereiding:
Bereiding:
Serveertip:
In Zuid-Italië, vooral op Sicilië, wordt dit gerecht vaak geserveerd met grof geraspte gezouten, gerijpte ricotta, bekend als “ricotta salata”. De schapensmaak is vrij sterk, je moet er van houden.
Een donkerrode, Zuid-Italiaanse wijn. Een Siciliaanse Nero d’Avola is een idee, mits u een goede kunt vinden (vergis u niet, die zijn fors aan de prijs en de “mindere” liften mee op de naam maar zijn vaak niet lekker. Een heel goed idee zou een Negroamaro uit de regio Taranto, Apulië zijn.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!