Print opties

Pappardelle, salsiccia, lardo e sugo

Pâtes aux saucisses, sauce tomates

Courses
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 15 min Cook Time: 35 min Total Time: 50 minuten
Servings 4
Beschrijving

Pappardelle

Pappardelle zijn heel brede pastalinten. Ze worden meestal geserveerd met rijke sauzen, hoog op smaak, smeuïg en goed gevuld.
Een typische saus voor pappardelle is sugo di lepre of ragù di lepre, een saus op basis van wilde haas. In het jachtseizoen gaat de familie de stad uit, de heuvels en bergen in om daar op een mooie zondagmiddag te genieten van een schitterende rustieke lunch in een lokale trattoria. Hier doet men zich dan tegoed aan een bord pappardelle al sugo di lepre. Buiten het seizoen is de salsiccia erg in trek. Ook als basis voor een heerlijke saus. Zie hieronder een recept met salsiccia.

Pasta zelf maken? Natuurlijk!

Zelf maken is het leukst natuurlijk. Moeilijk? Welnee! Volg ons recept (klik op de link).

[caption id="attachment_228" align="aligncenter" width="300"]Eigengemaakte pappardelle Eigengemaakte pappardelle[/caption]
 
 
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten
  • 400 grammen pappardelle (zie recept of 440g droge)
  • 4 salsiccia fresca (eventueel met peperoncino, of 400g verse worst)
  • 350 milliliters sugo (zie recept)
  • 1 takje rozemarijn (klein)
  • pecorino Romano (voor het raspen)
  • zout (naar behoeven)
  • 100 grammen lardo di Colonnata
  • Keukenbenodigheden
  • Pastamachine
  • Faitout
  • Cocotte
  • Vergiet
  • Rasp
Instructies
  1. SALSICCIA UIT ZIJN JASJE

    Iedere slager heeft zo zijn eigen recept in Italië, net als vroeger met verse worst in Nederland. De salsiccia zelf maken is natuurlijk het leukst (klik voor recept), al is salsiccia fresca inmiddels vrij goed te krijgen in ons land. Helemaal onthand? Neem saucijs of verse worst.

    U kunt in plaats van deze salsiccia ook verse worst gebruiken. Is minder lekker maar zeker beter dan niets. Snij het velletje van de salsiccia in met een scherp mes. Trek het velletje van de salsiccia af zodat...

  2. FARCE ONTBLOOT

    ...alleen de farce (vulling) overblijft. Het velletje kan naar de poes of de hond.

  3. LARDO

    Snij een stukje lardo af.

  4. PARMENTIER

    Snij er blokjes van (parmentier = 1x1x1cm).

  5. COCOTTE OF BRAADPAN

    Doe deze in een cocotte en...

  6. ... laat het vet eruit zweten op gematigd vuur.

  7. VOEG DE FARCE TOE

    Doe de worst erbij en...

  8. STOVEN

    ...laat stoven tot de worst gaar is.

  9. DEGLACEREN

    Blus af (deglaceer) met een fikse scheut rode wijn. Laat de wijn inkoken (reduceren) tot deze verdampt is.

  10. SUGO!

    Voeg nu de tomatensaus toe (klik voor recept). Passata of blokjes tomaat uit blik kunnen in principe ook maar dan moet het geheel wel veel langer garen om de juiste smaak te krijgen.

  11. ROZEMARIJN EN PRUTTELEN

    Voeg een takje rozemarijn toe en laat even pruttelen.

  12. BUTTIAMO LA PASTA

    • Gooi de pappardelle in ruim, gezouten kokend water en kook ze in een paar minuten “al dente” (beetgaar)
    • Giet ze af en laat ze goed uitlekken. Pas wel op dat u niet te lang wacht met de volgende stap, anders gaan ze plakken.
  13. SERVEERTIP

    Serveer met pecorino Romano en eventueel een "filo d'olio", een dun scheutje van uw beste olijfolie EV direct op de pasta.

  14. wijntip rode wijn

    CONSIGLIAMO UN BUON VINO

    De wijntip voor dit toch wel zware gerecht kan niet anders dan een robuuste wijn zijn: Een Barbera d’Asti, een Barolo, een Chianti van de betere soort, zoiets. Het water loopt me nu al  uit de mond…

Keywords: trenette, fettuccine, pappardelle, salsiccia, fresca, sugo

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!