Pâtes aux saucisses, sauce tomates
Pappardelle zijn heel brede pastalinten. Ze worden meestal geserveerd met rijke sauzen, hoog op smaak, smeuïg en goed gevuld.
Een typische saus voor pappardelle is sugo di lepre of ragù di lepre, een saus op basis van wilde haas. In het jachtseizoen gaat de familie de stad uit, de heuvels en bergen in om daar op een mooie zondagmiddag te genieten van een schitterende rustieke lunch in een lokale trattoria. Hier doet men zich dan tegoed aan een bord pappardelle al sugo di lepre. Buiten het seizoen is de salsiccia erg in trek. Ook als basis voor een heerlijke saus. Zie hieronder een recept met salsiccia.
Zelf maken is het leukst natuurlijk. Moeilijk? Welnee! Volg ons recept (klik op de link).
[caption id="attachment_228" align="aligncenter" width="300"] Eigengemaakte pappardelle[/caption]Iedere slager heeft zo zijn eigen recept in Italië, net als vroeger met verse worst in Nederland. De salsiccia zelf maken is natuurlijk het leukst (klik voor recept), al is salsiccia fresca inmiddels vrij goed te krijgen in ons land. Helemaal onthand? Neem saucijs of verse worst.
U kunt in plaats van deze salsiccia ook verse worst gebruiken. Is minder lekker maar zeker beter dan niets. Snij het velletje van de salsiccia in met een scherp mes. Trek het velletje van de salsiccia af zodat...
...alleen de farce (vulling) overblijft. Het velletje kan naar de poes of de hond.
Snij een stukje lardo af.
Snij er blokjes van (parmentier = 1x1x1cm).
Doe deze in een cocotte en...
... laat het vet eruit zweten op gematigd vuur.
Doe de worst erbij en...
...laat stoven tot de worst gaar is.
Blus af (deglaceer) met een fikse scheut rode wijn. Laat de wijn inkoken (reduceren) tot deze verdampt is.
Voeg nu de tomatensaus toe (klik voor recept). Passata of blokjes tomaat uit blik kunnen in principe ook maar dan moet het geheel wel veel langer garen om de juiste smaak te krijgen.
Voeg een takje rozemarijn toe en laat even pruttelen.
Serveer met pecorino Romano en eventueel een "filo d'olio", een dun scheutje van uw beste olijfolie EV direct op de pasta.
De wijntip voor dit toch wel zware gerecht kan niet anders dan een robuuste wijn zijn: Een Barbera d’Asti, een Barolo, een Chianti van de betere soort, zoiets. Het water loopt me nu al uit de mond…
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!