Pâtes aux cèpes
Simpel en waanzinnig lekker: heerlijke lintpasta met een mooie saus op basis van eekhoorntjesbrood (in het Italiaans fungo porcino). In Italiaanse restaurants wordt in plaats van room regelmatig kookroom gebruikt, een room van mindere kwaliteit, en soms zelfs bechamel. Dat kan allemaal, maar room is natuurlijk lekkerder.
Zelf maken is het leukst natuurlijk. Moeilijk? Welnee! Volg ons recept (klik op de link).
[caption id="attachment_228" align="aligncenter" width="300"] Eigengemaakte pappardelle[/caption]Het lekkerste is natuurlijk een eigen geplukte. Durft u dat niet aan – de betere horeca- en delicatessenleveranciers hebben verse liggen in het seizoen. Komt u wel eens in Duitsland op de markt? Helemaal goed. Daar zijn Steinpilze (zo heet eekhoorntjesbrood daar) volop te krijgen in de plukperiode.
[caption id="attachment_1532" align="aligncenter" width="220"] Eekhoorntjesbrood[/caption] [caption id="attachment_5041" align="aligncenter" width="300"] Gedroogd eekhoorntjesbrood[/caption]Borstel de paddenstoelen zo zorgvuldig mogelijk met een paddestoelenborstel. Zorg ervoor dat alle zandresten zijn verwijderd.
Doe een klontje boter in een koekenpan.
Trifolare noemen de Italianen het: in fijne reepjes snijden van paddestoelen. Doe de plakjes paddenstoel in de koekenpan en…
…bak ze vliegensvlug goudbruin. Dat duurt echt maar een minuutje of twee. De paddenstoel moet knapperig blijven. Hou apart.
Voeg de mascarpone en de room toe en laat inkoken (reduceren) tot een stevige saus overblijft. Niet laten aanbranden!
Kook de pasta. Zelfgemaakte pasta? Dat doe je zo (klik op de link)
Giet de pasta af en hou een klein beetje kookvocht (acqua della pasta) achter voor het geval dat de pasta met de saus te droog wordt.
Vermeng de pasta met de saus en serveer.
Een Soave is lekker. Wie van minder fris houdt – een Custoza kan prima.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!