Print opties

Pappardelle ai funghi porcini

Pâtes aux cèpes

Courses
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 15 min Cook Time: 15 min Total Time: 30 minuten
Servings 4
Beschrijving

Pappardelle ai funghi porcini

Simpel en waanzinnig lekker: heerlijke lintpasta met een mooie saus op basis van eekhoorntjesbrood (in het Italiaans fungo porcino). In Italiaanse restaurants wordt in plaats van room regelmatig kookroom gebruikt, een room van mindere kwaliteit, en soms zelfs bechamel. Dat kan allemaal, maar room is natuurlijk lekkerder.

Pasta zelf maken? Natuurlijk!

Zelf maken is het leukst natuurlijk. Moeilijk? Welnee! Volg ons recept (klik op de link).

[caption id="attachment_228" align="aligncenter" width="300"]Eigengemaakte pappardelle Eigengemaakte pappardelle[/caption]

FUNGO PORCINO

Het lekkerste is natuurlijk een eigen geplukte. Durft u dat niet aan – de betere horeca- en delicatessenleveranciers hebben verse liggen in het seizoen. Komt u wel eens in Duitsland op de markt? Helemaal goed. Daar zijn Steinpilze (zo heet eekhoorntjesbrood daar) volop te krijgen in de plukperiode.

[caption id="attachment_1532" align="aligncenter" width="220"]Eekhoorntjesbrood Eekhoorntjesbrood[/caption] [caption id="attachment_5041" align="aligncenter" width="300"]Gedroogd eekhoorntjesbrood Gedroogd eekhoorntjesbrood[/caption]
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten
  • 400 grammen pappardelle (zie recept of 440g droge)
  • 250 grammen eekhoorntjesbrood (vers, of 50g droog)
  • 1 sjalot
  • 100 grammen room
  • 100 grammen mascarpone (naar smaak)
  • Parmezaanse kaas (of Grana Padano, naar behoeven)
  • 1 klontje boter
  • zout (naar behoeven)
  • Keukenbenodigheden
  • Pastamachine
  • Sauteuse
  • Koekenpan
  • Vergiet
Instructies
  1. FUNGO PORCINO

    Borstel de paddenstoelen zo zorgvuldig mogelijk met een paddestoelenborstel. Zorg ervoor dat alle zandresten zijn verwijderd.

  2. KLONTJE BOTER

    Doe een klontje boter in een koekenpan.

  3. Trifolare noemen de Italianen het: in fijne reepjes snijden van paddestoelen. Doe de plakjes paddenstoel in de koekenpan en…

  4. …bak ze vliegensvlug goudbruin. Dat duurt echt maar een minuutje of twee. De paddenstoel moet knapperig blijven. Hou apart.

  5. ROOMSAUS

    • Snij de sjalot in halve ringen
    • Laat hem glazig worden in een sauspannetje met wat boter op een matig vuur (glaceren)
  6.  

    Voeg de mascarpone en de room toe en laat inkoken (reduceren) tot een stevige saus overblijft. Niet laten aanbranden!

  7. Kook de pasta. Zelfgemaakte pasta? Dat doe je zo (klik op de link)

  8. Giet de pasta af en hou een klein beetje kookvocht (acqua della pasta) achter voor het geval dat de pasta met de saus te droog wordt.

  9. SAMENVOEGEN

    • Voeg de reepjes eekhoorntjesbrood bij de ingedikte roomsaus
    • Breng op smaak met zout
  10. OP DE BORDEN

    Vermeng de pasta met de saus en serveer. 

  11. SERVEERTIP

    • Schaaf wat Parmezaanse kaas of Grana Padano (mooi is het als u het zo dun mogelijk doet, bijvoorbeeld met een truffelschaafje) over de borden
    • Garneer af meteen paar toefjes -peterselie. Klaar!
  12. wijntip witte wijn

    WIJNTIP

    Een Soave is lekker. Wie van minder fris houdt – een Custoza kan prima.

Keywords: trenette, fettuccine, pappardelle, linguine, tagliolini, funghi porcini

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!