Print opties

Pappardelle agli steccherini

Pâtes aux pieds de mouton

Courses
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 15 min Cook Time: 15 min Total Time: 30 minuten
Servings 4
Beschrijving

Pappardelle agli steccherini

Simpel en waanzinnig lekker: heerlijke lintpasta met een mooie saus op basis van pied de mouton (in het Italiaans steccherino). In Italiaanse restaurants wordt in plaats van room regelmatig kookroom gebruikt, een room van mindere kwaliteit, en soms zelfs bechamel. Dat kan allemaal, maar room is natuurlijk lekkerder.

Pasta zelf maken? Natuurlijk!

Zelf maken is het leukst natuurlijk. Moeilijk? Welnee! Volg ons recept (klik op de link).

[caption id="attachment_228" align="alignnone" width="300"]Eigengemaakte pappardelle Eigengemaakte pappardelle[/caption]

PIED DE MOUTON

De pied de mouton (buiten de keuken ook bekend als de gele stekelzwam) is een goed eetbare paddestoel. In de vrij natuur is deze zwam in ons land beschermd. Aangezien het een belangrijke voedingsbron voor eekhoorns is – NIET PLUKKEN. Gelukkig zijn ze in de supermarkt te krijgen tegenwoordig. Deze zwam heeft een stevige, knapperige  bite en een nootachtige, zoete smaak. Wat oudere exemplaren kunne naar het bittere neigen. Hij wordt wel eens vergeleken met de cantharel. De paddestoel heeft geen giftige verwanten en is vrijwel ongevoelig voor maden en ander ongedierte.

[caption id="attachment_1831" align="aligncenter" width="300"]Pied de mouton Pied de mouton[/caption]
 
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten
  • 400 grammen pappardelle (zie recept of 440g droge)
  • 250 grammen eekhoorntjesbrood (vers, of 50g droog)
  • 1/2 sjalot
  • 100 grammen room
  • 100 grammen mascarpone (naar smaak)
  • Parmezaanse kaas (of Grana Padano, naar behoeven)
  • 1 klontje boter
  • zout (naar behoeven)
  • zwarte peper (naar behoeven)
  • 1 kneepje knoflook (uit de pers)
  • paar takjes peterselie
  • Keukenbenodigheden
  • Pastamachine
  • Sauteuse
  • Koekenpan
  • Vergiet
  • Knoflookpers
  • Truffelschaaf
Instructies
  1. Pied de mouton

    Borstel de paddenstoelen zo zorgvuldig mogelijk met een paddestoelenborstel. Zorg ervoor dat alle zandresten zijn verwijderd.

  2. TRIFOLARE

    Trifolare noemen de Italianen het: in fijne reepjes snijden van paddestoelen.

  3. ROOMSAUS

    • Hak de sjalot heel fijn
    • Laat hem glazig worden in een sauspannetje met wat boter op een matig vuur.
    • Voeg de room toe en laat tot 2/3 indampen (reduceren)
  4. KLONTJE BOTER

    Doe een klontje boter in een koekenpan.

  5. EVEN SAUTEREN

    • Knijp een heel klein beetje knoflook uit de pers over de paddestoelen
    • Breng op smaak met een beetje zout
    • Sauteer de paddestoelreepjes snel op een hoog vuur
  6. Kook de pasta. Zelfgemaakte pasta? Dat doe je zo (klik op de link)

  7. SAMENVOEGEN

    • Voeg de reepjes bij de ingedikte roomsaus en hak er wat peterselie bij in
    • Breng op smaak
  8. Giet de pasta af en hou een klein beetje kookvocht (acqua della pasta) achter voor het geval dat de pasta met de saus te droog wordt.

  9. OP DE BORDEN

    Vermeng de pasta met de saus en serveer. 

  10. SERVEERTIP

    • Schaaf wat Parmezaanse kaas of Grana Padano (mooi is het als u het zo dun mogelijk doet, bijvoorbeeld met een truffelschaafje) over de borden
    • Garneer af meteen paar toefjes peterselie. Klaar!
  11. wijntip witte wijn

    WIJNTIP

    Een Soave is lekker. Wie van minder fris houdt – een Custoza kan prima.

Keywords: trenette, fettuccine, pappardelle, linguine, tagliolini, steccherini

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!