Typisch Italiaans zoet brood voor Kerst en oud en nieuw
Geen Italiaanse familie kan erbuiten tijdens de feestdagen: Panettone en pandoro. Het is niet gebruikelijk om ze zelf te maken, maar het wordt er wel des te lekkerder van! Bij deze het recept van een van deze twee kanjers van de Italiaanse kersttafel.
Manitobameel
Manitobameel of -bloem, ook wel bekend als Amerikaans meel wordt verkregen door het malen van verschillende soorten zachte tarwe, geteeld in Noord-Amerika, oorspronkelijk in de Canadese regio Manitoba.
Het is een sterk meel met een hoog eiwitgehalte (tot 18%). Manitobabloem bevat zeer veel gluten. Hierom wordt het gebruikt voor stevige deegsoorten die lang moeten rijzen zonder in te storten. Onder de broodsoorten is stokbrood het meest geëigend voor dit meel.De zoetwaren die vaak met Manitoba gemaakt worden zijn panettone, pandoro, colomba (zie recept), cupcakes, donut’s en baba, maar dan wel op echte gist, niet op droge gist.
[caption id="attachment_5020" align="aligncenter" width="300"] Pandorovorm[/caption]Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Pandoro is het lekkerst als hij een dag of twee gerust heeft. Voor het opdienen behoort hij in een plastic zak te worden gedaan met de poedersuiker. Hou de zak bovenaan dicht en laat de pandoro “dansen” in de zak om hem egaal te bedekken met poedersuiker. Snij hem overlangs in parten en serveer, eventueel met heerlijke crème Anglaise (klik voor recept). Dwars snijden wordt door velen ook gedaan: het leuke daarvan is dat iedereen dan een ster op zijn bord krijgt. Pas goed bij Kerst.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!