Paella is er in verschillende verschijningen. In het Nederlandse collectieve geheugen staat gegrift dat Paella een rijstschotel is van kip en zeevruchten en dat deze komt uit Valencia. Zoals vaker het geval met het collectieve geheugen – het is niet helemaal zo simpel. Net als met de Bolognaisesaus, waar ze in Bologna nog nooit van gehoord hebben, en de Spaghetti alla Carbonara waar wij Nederlanders verbeten en standvastig room bij in willen zien terwijl die er niet in hoort, is ook hier de waarheid nét anders dan menig kenner zal beweren…
Paella Valenciana
Valenciana. Uit Valencia dus. Dit is, naar de overlevering, het originele recept. Gemaakt van rijst, kip, en konijn. De meeste Spanjaarden zien de paella dan ook niet als een nationale dis, al willen ze de nietsvermoedende toerist dat maar al te graag doen geloven, maar als een streekgerecht uit Valencia.
Bekende varianten
Paella Vegana – met of zonder shrimpz?
Wij hebben voor dit recept shrimpz gebruikt: een vegan product dat scampi’s vervangt. Waarom? Voor het leuke gezicht. Moet het? Nee. Het kan.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
De paprika’s om en om blakeren
Schil de tomaatjes.
Tomaatjes samen met een stuk gestoofde rode paprika (ongeveer een kwart) pureren met een staafmixer.
Artisjok 40 minuten koken in ruim water.
Artisjokbodem in stukjes snijden en apart houden.
De bouillon toevoegen en aan de kook brengen.
De rijst toevoegen.
Wanneer de rijst zo’n beetje half gaar (+/- 8 minuten) is mogen de courgette, de aubergine en de stukjes artisjok erbij.
Doet u mee met de Vegan Shrimpz? Dan mogen die er 4 minuten later bij in.
Wanneer de rijst gaar is mogen ook de gekookte (kikker)erwten erbij.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!