Paella vegana

pinit
Difficulty: Gemiddeld Cook Time 20 min Total Time 20 minuten
Servings: 8

Description

Vegan paella

Paella is er in verschillende verschijningen. In het Nederlandse collectieve geheugen staat gegrift dat Paella een rijstschotel is van kip en zeevruchten en dat deze komt uit Valencia. Zoals vaker het geval met het collectieve geheugen – het is niet helemaal zo simpel. Net als met de Bolognaisesaus, waar ze in Bologna nog nooit van gehoord hebben, en de Spaghetti alla Carbonara waar wij Nederlanders verbeten en standvastig room bij in willen zien terwijl die er niet in hoort, is ook hier de waarheid nét anders dan menig kenner zal beweren…

Paella Valenciana
Valenciana. Uit Valencia dus. Dit is, naar de overlevering, het originele recept. Gemaakt van rijst, kip, en konijn. De meeste Spanjaarden zien de paella dan ook niet als een nationale dis, al willen ze de nietsvermoedende toerist dat maar al te graag doen geloven, maar als een streekgerecht uit Valencia.

Bekende varianten

  • Naast de originele variant met kip en konijn ontstond al snel een heerlijk alternatief: Paella de marisco. Gemaakt met vis en zeevruchten.
  • Niet vreemd dat iemand bedacht, waarschijnlijk met aardig wat goedkope sangria op, dat je die twee soorten ook kunt combineren. En zo ontstond de Paella Mixta.
  • Wat later begon men zich ook in Spanje af te vragen of er misschien een leven bestaat zonder het eten van dieren. De paella de vegetales  was geboren. Later ook wel bekend geworden onder de naam Paella vegana.

Paella Vegana – met of zonder shrimpz?
Wij hebben voor dit recept shrimpz gebruikt: een vegan product dat scampi’s vervangt. Waarom? Voor het leuke gezicht. Moet het? Nee. Het kan.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten

Keukengerei:

Instructies

    • Woord vooraf – gooi de afsnijdsels van de groenten niet weg. Die heeft u nodig voor de bouillon.
    • Steek de barbecue aan (oven kan ook)
    • Leg de paprika’s op een hete grill 
  1. De paprika’s om en om blakeren

    • Volledig blakeren en daarna ontdoen van hun velletje
    • Een stukje van de rode achterhouden – dat komt straks bij het pureren van de tomaten van pas
    • De rest van de rode paprika en de hele groene in sliertjes snijden
    • Snij de courgettes en de aubergine in halve maantjes

    • Giet er wat olijfolie overheen en bestrooi ze met wat zout
    • Plaats ze in de oven op 180 graden en laat ze 20 minuten zweten
  2. Schil de tomaatjes.

  3. Tomaatjes samen met een stuk gestoofde rode paprika (ongeveer een kwart) pureren met een staafmixer.

  4. GROENTEBOUILLON MAKEN

    Artisjok 40 minuten koken in ruim water.

  5. Serveertip:
    • Artisjok uit de pan halen en water bewaren
    • Blaadjes en hart verwijderen en apart houden
    • Bodem van de steel afsnijden
  6. Artisjokbodem in stukjes snijden en apart houden.

    • Groenteafsnijdsels, inclusief de blaadjes en het hart van de artisjok, bij het kookvocht doen. The more, the merrier…
    • Tijm en laurier erbij
    • Eventueel meer water toevoegen
    • Bouillon 30 minuten door laten koken
    • Bouillon afgieten door een zeef en bewaren
    • Zet de paellapan op het vuur (liefst op houtskoolvuur) met wat olijfolie
    • Hak de knoflook en de ui zeer fijn en laat deze kleuren in de olie (glaceren)
    • Tomatenpuree, paprikapoeder en saffraan toevoegen
    • 5 minuten laten pruttelen
  7. De bouillon toevoegen en aan de kook brengen.

  8. De rijst toevoegen.

  9. Wanneer de rijst zo’n beetje half gaar (+/- 8 minuten) is mogen de courgette, de aubergine en de stukjes artisjok erbij.

  10. GAAT U VOOR DE VEGAN SHRIMPZ?

    Doet u mee met de Vegan Shrimpz? Dan mogen die er 4 minuten later bij in.

  11. Wanneer de rijst gaar is mogen ook de gekookte (kikker)erwten erbij. 

    • Nog even een paar keer goed door elkaar scheppen. Klaar!
    • garneer af met de sliertjes rode en groene paprika
    • Zet de paellapan op tafel en geniet.  Klaar!
Keywords: rijst

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit
File under

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?