Print opties

Oladushki (оладушки) van courgette

Traditioneel gerecht uit de Russische en Oekraïense keuken

Cooking Method ,
Tijd
Prep Time: 10 min Cook Time: 10 min Rest Time: 30 min Total Time: 50 minuten
Servings 2
Beschrijving

Oladushki, een typisch Slavisch gerecht.

Oladushki (russisch оладушки) zijn kleine, luchtige pannenkoekjes (flensjes) die vaak worden geserveerd bij het ontbijt, maar ook als een smakelijke snack. De naam komt van het Russische "oladya" (оладья), wat verwijst naar een pannenkoek of flensje. De hoofdingrediënten zijn bloem, eieren, melk, (soms) suiker en een snufje zout. 

Oladushki worden zoet en hartig bereid, met toevoegingen zoals bessen en gedroogde vruchten mmar ook gesneden groenten, zoals courgette of wortelen, of zelfs met spek of kaas. Deze hartige varianten zijn ideaal voor een stevig ontbijt of een lichte maaltijd. Ze worden meestal geserveerd met zure room (smetana), maar kunnen ook gecombineerd worden met een beetje knoflooksaus of een frisse salade.

Probeer het eens, zowel zoet als hartig, misschien voor een gezellig ontbijt op een rustige zondagochtend of als traktatie bij een speciale gelegenheid!

Wij hebben dit keer de variant met geraspte courgettes voor u gemaakt. Hier het recept. 

Ingrediënten
  • 1 ei
  • 50 grammen bloem
  • 50 milliliters melk
  • 1 courgette (niet te groot)
  • 1 mespunt zout
  • peper uit de molen (naar smaak)
  • olie (plantaardig, voor het bakken)
  • smetana (naar behoeven, voor de garnering)
  • 1 winterpeen (eventueel)
  • 1/2 tenen knoflook (voor de liefhebber)
  • 1 ui (klein, voor de liefhebber)
  • 3 takjes peterselie (naar behoeven, voor de liefhebber)
  • Keukengerei:
  • Pollepel
  • Koekenpan
  • Staafmixer
Instructies
  1. Bereid de ingrediënten voor

    Snij de courgettes in grove stukken. U kunt ui, knoflook en winterpeen toevoegen. In ons recept hebben we de smaak wat subtieler gehouden maar de recepten verschillen per familie.

  2. Plaats alle ingrediënten in een hoge kom en pureer met een staafmixer tot een glad beslag. Zie onderstaande video.

  3. Verhit een pan met plantaardige olie.

  4. VIDEO

    Schep het courgettemengsel in de pan, vorm er flensjes van en bak de courgette-oladushki op middelhoog vuur goudbruin aan beide kanten. Zie onderstaande video:

  5. Uw courgette-oladushki mogen uit de pan als ze mooi goudbruin zijn aan weerskanten. 

  6. Lekker met smetana, gesmolten boter of, tenminste...dat zie je ook wel eens....ketchup. Eet smakelijk!

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!