Okroshka is het beste bewijs dat de bewoners van de voormalige Sovjet-Unie traditioneel de zomer doorbrengen op hun eigen dacha. Meestal niet meer dan een blokhutje, ergens middenin de natuur. De dacha is een begrip, vooral in Rusland. De kinderen brengen er de zomer door bij babushka en dedushka, in de weekenden komt de hele familie bij elkaar en wordt er gewerkt in de moestuin. Frambozen, bessen, bramen, maar ook allerlei groenten voor straks, voor de strenge winter - alles wordt verbouwd op de dacha. Verse groente, zo van het land, dat is natuurlijk erg verleidelijk. En met de hitte van de dag in het continentale klimaat komt een koude soep, gemaakt van verse, rauwe ingrediënten, natuurlijk erg goed van pas. De Italianen hebben een koude variant van hun minestrone, de Spanjaarden werpen zich op de gazpacho (zie recept), de Russen doen het met okroshka!
Okroshka kan men maken met kvas of met kefir. Wij hebben gekozen voor kvas. Wel zo lekker. Het blijft een kwestie van smaak.
[caption id="attachment_1689" align="aligncenter" width="300"] Kvas[/caption] [caption id="attachment_1648" align="aligncenter" width="300"] Kefir[/caption]Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Voorbereiding:
Bereiding:
Het leukste is, wanneer elke tafelgast zelf zijn okroshka samenstelt. Zet daarom de groente, de smetana (of zure room) en de kvas apart op tafel. Iedereen neemt wat groenten, doet er een schep smetana bij, lengt het aan met kvas en klaar is de okroshka!
Tja...
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!