Print opties

Okroshka (окрошка) – koude zomersoep

Cooking Method
Courses ,
Difficulty Beginner
Tijd
Prep Time: 10 min Total Time: 10 minuten
Beschrijving

Okroshka is het beste bewijs dat de bewoners van de voormalige Sovjet-Unie traditioneel de zomer doorbrengen op hun eigen dacha. Meestal niet meer dan een blokhutje, ergens middenin de natuur. De dacha is een begrip, vooral in Rusland. De kinderen brengen er de zomer door bij babushka en dedushka, in de weekenden komt de hele familie bij elkaar en wordt er gewerkt in de moestuin. Frambozen, bessen, bramen, maar ook allerlei groenten voor straks, voor de strenge winter - alles wordt verbouwd op de dacha. Verse groente, zo van het land, dat is natuurlijk erg verleidelijk. En met de hitte van de dag in het continentale klimaat komt een koude soep, gemaakt van verse, rauwe ingrediënten, natuurlijk erg goed van pas. De Italianen hebben een koude variant van hun minestrone, de Spanjaarden werpen zich op de gazpacho (zie recept), de Russen doen het met okroshka!

Kvas of kefir?

Okroshka kan men maken met kvas of met kefir. Wij hebben gekozen voor kvas. Wel zo lekker. Het blijft een kwestie van smaak.

[caption id="attachment_1689" align="aligncenter" width="300"]Kvas Kvas[/caption] [caption id="attachment_1648" align="aligncenter" width="300"]Kefir Kefir[/caption]

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
    Voor 6-8 porties:
  • 1,5 liters kvas
  • 1,5 rauwe augurken (verse dus)
  • 80 grammen varenaya kolbasa (of boterhamworst)
  • 5 radijsjes
  • 1 takje dille
  • 1 bosui
  • 1 ei (hardgekookt, eventueel)
  • 3 aardappelen (middelgroot, vastkokend, eventueel)
  • smetana (naar smaak)
  • scherpe mosterd (naar smaak, eventueel)
  • suiker (naar smaak)
  • peper (naar smaak)
  • zout (naar smaak)
Instructies
  1. Voorbereiding:

    • Zorg voor goede kvas. De Poolse of Russische winkel bij u in de buurt is de beste plaats om te zoeken
    • Kook de aardappel in de schil beetgaar
    • Laat afkoelen en schil
    • Kook het ei hard, laat schrikken en afkoelen
    • Snij de bosui in fijne ringetjes en vermeng met flink wat zout. Laat staan in een kommetje om de ui wat van zijn vocht te laten afstaan
    • Haal de harde dooier uit het ei en vermeng hem met een koffielepel suiker, de mosterd en 1 el. smetana. Even laten staan
    • Hak de dille
    • Snij de overige groenten in brunoise
    • Vermeng de groenten en het eiermengsel
    • Even goed koelen. Klaar!
  2. Bereiding:

    Het leukste is, wanneer elke tafelgast zelf zijn okroshka samenstelt. Zet daarom de groente, de smetana (of zure room) en de kvas apart op tafel. Iedereen neemt wat groenten, doet er een schep smetana bij, lengt het aan met kvas en klaar is de okroshka!

  3. Wodka

    Wijntip:

    Tja...

Keywords: zomer, okroshka, koude soep

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!