Print opties

Mrouzia

Cooking Method , , ,
Courses
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 1 uur Cook Time: 3 uur Total Time: 4 uren
Servings 6
Beschrijving

Marrokaanse lamsschotel uit de tajine

Mrouzia is een heerlijk Marrokaans tajinegerecht dat vaak wordt gegeten tijdens het suikerfeest. iedere familie heeft zo zijn eigen recept maar de basis blijft wel min of meer hetzelfde. Het gerecht is rijk aan smaak en aan de zoete kant, typerend voor gerechten aan het einde van de Ramadan (net als overigens aan het einde van de vasten bij de Christelijke culturen).

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
  • 1 kilogram lamsschouder
  • 2 uien (middelgroot)
  • 200 grammen rozijnen (droog gewogen)
  • 120 grammen amandelen (gepeld, blank, ongezouten)
  • 50 grammen honing
  • 1 theelepel ras el hanout
  • 1/2 theelepels zwarte peper
  • 1 theelepel gemberpoeder (ruim)
  • 1/2 theelepels saffraanpoeder
  • 1 theelepel kaneel (naar behoeven)
  • 100 grammen smen (of evt. gezouten boter)
  • zout (naar smaak)
  • Keukengerei
  • Tajine
  • Cocotte
  • Oven
Instructies
  1. De amandelen dienen te worden geroosterd. Stort ze in een koekenpan met dikke bodem en bruin ze, eventueel met een heel klein beetje olie.

  2. Het resultaat zijn mooi goudgeel geroosterde amandelen.

  3. Hele lamsschouder

    Dan gaan we aan de slag met de schouder. Laat deze eerst op kamertemperatuur komen (chambreren).

  4. Ontbeen hem vervolgens. verdeel het vlees in vrij grove stukken. Haal oneffenheden en overtollig vet weg.

  5. Zoek uw kruiden bij elkaar.

  6. Voeg een beetje water toe en maak een vrij vloeibare pasta.

  7. Wijntip:

    Gebruik de helft van deze melange. Wrijf de stukken vlees in de kruidenpasta en leg ze vervolgens één voor één in een tajine of cocotte.

  8. Voeg zout toe.

  9. En vervolgens de smen of gezouten boter.

  10. Daarna de amandelen.

  11. Daarna de fijngehakte uien.

  12. Vul nu aan met water tot alles onder staat.

  13. Voeg de honing toe.

  14. Stort het geheel in een tajine en sluit deze met een deksel.

    • Gebruik de andere helft van de kruidenpasta om de rozijnen een minuut of 10 in te laten koken op een zacht vuurtje
    • Zet de tajine of cocotte in de oven stoof op 160 °C gedurende een uur of 3 tot het vlees volledig gaar is
    • Voeg op het laatst, vlak voor het serveren,  de rozijnen toe en meng goed door elkaar. Klaar!
Keywords: Magreb, Maroc, Marokko, tajine

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!