Paasbroodjes met maanzaad
Ook wel – Osternester
Mohnkranzerl worden in Oostenrijk vaker gegeten dan alleen met Pasen, maar Pasen is toch wel dé gelegenheid ervoor. We vinden in dit recept de invloed van de Slavische en Balkankeukens, vooral door het rijke gebruik van maanzaad, iets dat in onze inheemse keuken eigenlijk alleen voorkomt als decoratie. En toch is maanzaad bijzonder lekker binnenin allerlei zoetwaren, niet alleen bovenop: het wordt als vulling zacht en zoet en geeft een specifieke smaak die in de verte aan amandelspijs doet denken.
Mohnkranzerl worden met Pasen vaak versierd met een gekookt, gekleurd ei (klik voor recept). Dit ei kan er ingedrukt worden meteen nadat de kransjes uit de oven komen. Onder deze variant worden de Mohnkranzerl vaak ook Osternester genoemd.
[caption id="attachment_4839" align="aligncenter" width="300"] Mohnkranzler met ei[/caption]Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Vermeng.
Verwarm de melk tot lauwwarm, smelt daar de boter in.
Giet dit mengsel samen met de eierdooiers bij het meel en kneed tot een samenhangend deeg.
Vermeng nu alle ingrediënten voor de vulling:
Vermaal hiervoor het maanzaad met een koffiemolen of blender en…
… kook het in melk tot het zacht wordt (ongeveer 10 minuten).
Leg in het midden een strook van 2 cm vulling.
Vouw de rechthoeken dicht, druk ze aan en vorm er rolletjes van.
Maak nu van telkens 2 rolletjes een spiraal door de rolletjes om elkaar heen te laten draaien.
Vorm van de spiralen vervolgens kransjes
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!