Print opties

Mixed Grill van Bistro T-Bone

Cooking Method
Courses
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 30 min Cook Time: 10 min Total Time: 40 minuten
Servings 4
Beschrijving

Bistro T-Bone, een van de laatste in Nederland overgebleven bastions van wat men in de zeventiger jaren van de vorige eeuw verstond onder "de vrije, landelijke Franse cuisine"... Een restaurant in het Oosten van Nederland dat van verzamelplaats van lokale intelligentsia, die al wél wisten dat knoflooksaus heel lekker is en rauwkost prima bij je hoofdmaaltijd kan, tot een trekpleister voor de happy few onder de Overijsselse MKB'ers voor wie gezien worden op de juiste plaatsen een manier is om het voortbestaan van het bedrijf te sturen. Van gevlochten placemats op tafel tot Tesla's op de parkeerplaats, zeg maar. Oh ja, en Mark Rutte komt er regelmatig...

Een gerecht dat in "de bistro" al vanaf dag 1 (in 1974) op de kaart staat is een creatie van de oprichter, wijlen Gerard Roetgering, ook wel bekend - precies in harmonie met de ambiance van toen - als "Patron Gérard": de Mixed Grill. Een simpel maar uiterst geraffineerd vleesgerecht dat al het lekkere van de barbecue in zich verenigt tot een prachtige smaakbeleving. Of het Frans is? Tuurlijk niet. Maar wel heel lekker, landelijk, Bourgondisch en sfeervol. Net als Patron Gérard zelf. Voor wie deze vleesspies thuis eens wil proberen - hier is het recept. De enige afwijking is de worst - die zit er in het originele recept niet bij.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
    Maak een keuze:
  • 4-8 goudreinetten
  • 8-16 trostomaatjes
  • 25 plakjes gerookt spek (iets dikker gesneden, zoals pannenkoekspek)
  • 200 grammen ossenhaaspunten
  • 200 grammen varkenshaas (of kophaas)
  • 200 grammen saucijs (of verse worst)
  • olijfolie (naar behoeven)
  • peper en zout (eigenlijk Rotidor)
  • Keukengerei:
  • Houtskoolbarbecue
  • 4 Vleesspiezen
Instructies
  1. VOORBEREIDING:

    • Zorg voor een goed hete barbecue
    • Schil de appels, snij ze in vieren en verwijder het klokhuis
    • Wikkel elk partje in een plakje spek
    • Wikkel elk tomaatje in een plakje spek
    • Snij handzame stukjes van de varkenshaas en de ossenhaaspunten. Hoe egaler ze zijn (kubus), des te makkelijker kunt u ze straks grillen
    • Kruid het vlees met uw favoriete vleeskruiden (in het originele recept wordt daarvoor Rotidor gebruikt) of met peper en zout en besprenkel de stukjes met wat olijfolie
    • Snij de saucijzen of verse worst aan stukjes
  2. RIJG DE SPIESEN

    U kunt zelf bepalen hoe u uw spies wilt samenstellen. Lekker is een beetje van alles, afwisselend. De tomaatjes zitten het liefste ergens tussenin, dus niet aan het einde of het begin. Daarvoor zijn ze te kwetsbaar.

  3. OP DE GRILL

    Leg de spiesen op de grill. Een rooster hoeft niet maar mag wel.

  4. MINUUTJE OF 5-10

    Draai de spiesen regelmatig om. Gaar de spiesen in 5 tot 10 minuutjes. Klaar!

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!