Print opties

Melanzane sott’olio

Aubergines, ingemaakt in olie en azijn

Cooking Method , ,
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 5 min Rest Time: 11 uur Total Time: 11 uren 5 minuten
Beschrijving

De Italiaanse antipasti, heerlijk uitgestald bij binnenkomst in zo’n typisch Italiaans restaurantje tijdens een onvergetelijke zomervakantie. zalig. Wel oppassen – de antipasti, die vaak zo uitdagend zijn uitgestald, staan met steevaste regelmaat niet op de kaart en kosten dus, zo blijkt vaak aan het einde van het diner, wat “de gek ervoor geeft”. Maar ach, er zijn ergere dingen waarvoor je het vel over de oren getrokken wordt, toch? Een vast bestanddeel van deze antipasti zijn de “melanzane alla griglia” of “alla brace”, heerlijke aubergines van de grill.

Melanzane sott'olio, ingemaakte aubergines, die van oudsher in de zomer werden bereid en ingeweckt en vervolgens het hele jaar rond werden gegeten. Heerlijk op een toastje, als antipasto, maar ook als bijgerecht bij een hoofdmaaltijd.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Voor 1 kilo aubergines:
  • aubergines
  • olijfolie (naar behoeven)
  • knoflook (eventueel)
  • munt (eventueel)
  • Spaanse peper (eventueel)
  • grof zeezout
  • 1 liter water
  • 500 milliliters witte wijnazijn
  • Keukengerei:
  • Vergiet
  • Schuimspaan
  • weckpotten
Instructies
  1. De aubergines:

    Tja, het oude verhaal…als u van die lekkere grote, dikke aubergines haalt bij de supermarkt (zie afbeelding), dan krijgt u een hoop water en weinig smaak. Dit Italiaanse gerecht hoort natuurlijk gemaakt te worden van pittige, kleine aubergines die een hoop zon en weinig vocht hebben gehad. Als u die kunt vinden, hoera!

    • Schil de aubergines
    • Snij ze in reepjes
    • Leg ze in een schaal
    • Bestrooi ze met flink wat grof zeezout
    • Laat ze 10 uur rusten
  2. Afgieten
    • De aubergines zullen een hoop vocht losgelaten hebben. Laat ze uitlekken in een vergiet
    • Druk, met de bolle kant van een schuimspaan, zoveel mogelijk vocht uit de aubergines
  3. Koken
    • Zet een pan op met water en azijn en kook de auberginereepjes zo'n 2 minuten
    • Giet ze af, laat ze afkoelen en verwijder opnieuw zoveel mogelijk vocht met een schuimspaan
  4. Inmaken
    • Leg ze in gesteriliseerde weckpotten
    • Sommige Italiaanse families voegen op dit moment wat blaadjes munt, een teentje knoflook en een stukje Spaanse peper toe maar het hoeft niet
    • Vul de weckpotten af met olijfolie EV. Klaar!
Keywords: aubergine, barbecue, as, grillen, marineren

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!