Aubergines, ingemaakt in olie en azijn
De Italiaanse antipasti, heerlijk uitgestald bij binnenkomst in zo’n typisch Italiaans restaurantje tijdens een onvergetelijke zomervakantie. zalig. Wel oppassen – de antipasti, die vaak zo uitdagend zijn uitgestald, staan met steevaste regelmaat niet op de kaart en kosten dus, zo blijkt vaak aan het einde van het diner, wat “de gek ervoor geeft”. Maar ach, er zijn ergere dingen waarvoor je het vel over de oren getrokken wordt, toch? Een vast bestanddeel van deze antipasti zijn de “melanzane alla griglia” of “alla brace”, heerlijke aubergines van de grill.
Melanzane sott'olio, ingemaakte aubergines, die van oudsher in de zomer werden bereid en ingeweckt en vervolgens het hele jaar rond werden gegeten. Heerlijk op een toastje, als antipasto, maar ook als bijgerecht bij een hoofdmaaltijd.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Tja, het oude verhaal…als u van die lekkere grote, dikke aubergines haalt bij de supermarkt (zie afbeelding), dan krijgt u een hoop water en weinig smaak. Dit Italiaanse gerecht hoort natuurlijk gemaakt te worden van pittige, kleine aubergines die een hoop zon en weinig vocht hebben gehad. Als u die kunt vinden, hoera!
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!