Uit de traditionele keuken van West-Afrika
Heeft u ooit eerder boomschors gegeten? Nee? Welles! Kaneel is boomschors, bijvoorbeeld. Maar ook zoethout! Daar heeft u vast ook wel eens op gesabbeld! Nou, dan kan deze er wel bij:
Mbongo is een gerecht dat niet weg te denken is uit de keuken van de kustgebieden van Kameroen, hoofdzakelijk bij de Bassastam. Ook in Senegal, Benin, Togo, Ivoorkust en Congo komt het gerecht voor. Het wordt gegeten met vis of vlees. Ik geef het graag toe – het ziet er niet erg smakelijk uit als je het nooit geproefd hebt. Komt nog bij dat het bereiden ervan meer is weggelegd voor eigenaren van een buitenkeuken, aangezien de lucht erg lang in huis blijft hangen. Maar….eerlijk is eerlijk: Mbongo tchobi is verrukkelijk!
Mbongo tchobi bevat een mengsel van heel bijzondere kruiden, zoals essesse, bobimbi, pebe, lobe, nkotimandjo, messepu, njansan (of djangsan) en Spaanse peper. Deze kruiden worden eerst geroosterd en vervolgens met een vijzel tot poeder vermalen. Kom er maar eens aan….. Gelukkig worden deze kruiden ook als mix verkocht in de betere Afrikaanse winkel. Meestal is de samenstelling dan iets vereenvoudigd. Immers, zoals altijd met volksrecepten – iedere oma maakt zelf de lekkerste. Commerciële Mbongo tchobi, een donker poeder dat tijdens het koken donkergroen tot pikzwart wordt en een beetje “knarserig” blijft (raar gevoel op je tanden) bevat doorgaans :
Gemalen peulen mbongo Afromomum danielli
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Bereiding van de saus:
Bereiding van de vis of het vlees:
Serveertip:
Traditioneel wordt Mbongo gereserveerd met miondo, een in cassaveblad gewikkeld mengsel van gefermenteerde cassave. Ook deze kunt u vinden in de betere Afrikaanse winkel. Het kan ook met gewone cassave.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!