Masterclass: Vol-au-vent – de bakjes

zie ook recept vol au vent
pinit

Vormpjes voor pasteitjes, zelf gemaakt van bladerdeeg

Masterclass: Vol-au-vent – de bakjes

Servings: 6

Description

Vol-au-ventbakjes (ook wel ragoutbakjes of pasteibakjes) – die luchtige, goudbruine torentjes van bladerdeeg – vormen het perfecte jasje voor een smeuïge vulling, of dat nu kip- of champignonragout of een vegetarische vulling is. Natuurlijk kun je ze kant-en-klaar kopen in de supermarkt, en daar is helemaal niks mis mee: snel, handig, en vaak best goed. Maar voor wie het leuk vindt om zelf de handen uit de mouwen te steken, is het maken van deze bakjes een heerlijk project.

De snelste route is beginnen met kant-en-klaar bladerdeeg. Een rol bladerdeeg of vierkante plakjes uit de vriezer volstaan prima en besparen je flink wat werk. Daarmee kun je in een uurtje al knapperige bakjes uit je oven toveren. Let wel even op de samenstelling. Er zijn soorten kant-en-klare bladerdeeg in omloop van echte boter. Maar palmvet en andere zaken die je toch echt beter kunt vermijden komen we helaas ook tegen.

Ook het deeg zelf maken?

Maar... wil je jezelf écht uitdagen en de magie van het deeg ervaren? Dan is zelf bladerdeeg maken een avontuur op zich. Het is een intensief proces – met veel vouwen, rollen en koelen – maar ook enorm bevredigend. Zie hier het recept

Wat kun je ermee maken?  Klik voor recepten op onderstaande link:

Vol-au-vent-recepten

Ingrediënten

Keukengerei

Instructions

  1. Steek de oven aan op 200 graden. Begin met een rond of vierkant stuk bladerdeeg (roldeeg) op een vel bakpapier.

  2. U heeft 2 steekvormpjes nodig. Glazen kunnen ook. De ene steekvorm moet een diameter hebben die minstens 1,5cm kleiner is dan de andere.

  3. Steek met de grotere steekvorm zoveel mogelijk rondjes uit. Veelvouden van 3 komen het beste uit.

  4. Prik nu in de rondjes die u als bodem gaat gebruiken wat gaatje. Dit zorgt ervoor dat de bodems niet al teveel zullen rijzen.

  5. De andere rondjes prikt u niet.

  6. Steek nu met het kleinere steekvormpje rondjes uit. Zorg voor twee ringen per bodem. Leg op elke bodem twee ringen en houd per bodem 1 klein rondje over als dekseltje.

  7. Kluts een ei en smeer de bovenkant van de "bakjes" en de dekseltjes goed in.

  8. Als alles goed is heeft u min of meer dit resultaat.

  9. Als de oven op temperatuur is kunnen de ragoutbakjes erin.

  10. Let op: de baktijd is ongeveer 20 minuten. Blijf de kleuring van de bakjes in de gaten houden maar OPEN DE OVEN NIET TUSSENTIJDS. Daardoor kunnen de bakjes namelijk instorten.

  11. Na zo'n 20 minuten. Klaar!

Culinarius.nl RECEPTEN UIT DE HELE WERELD

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?