Comment éplucher les écrevisses
Rivierkreeft wordt bij ons niet vaak in zijn geheel gebruikt voor consumptie. Meer voor versiering. Alleen de staarten worden wel genuttigd, in cocktails, bisques (hierin worden de karkassen trouwens wel meegekookt), en andere gerechten. Vaak staan ze op de kaart als “écrevisse”. Maar hoe kom je bij die staarten? Zie hier een paar tips.
Rivierkreeften zijn zoetwaterkreeften. De meeste soorten zijn zeer gevoelig voor vervuiling, enkele uitzonderingen daargelaten. Enkele bekendere rivierkreeften zijn; Europese rivierkreeft (Astacus astacus) Gevlekte rivierkreeft (Orconectes limosus) Rode rivierkreeft (Procambarus clarkii) Marmerkreeft (Procambarus spec.) Verschillende soorten rivierkreeften worden gebruikt als voedsel, anderen zijn geschikt als aas bij het vissen. In Nederland en België komt ook een soort voor, de Europese rivierkreeft, maar deze is beschermd en wordt zeldzamer. Ook een schimmelinfectie zwakt de populaties af en de soort wordt verdrongen door zijn Amerikaanse neef (de rode rivierkreeft). In Scandinavië, Polen en een aantal landen van de vroegere Sovjet-Unie zijn rivierkreeften erg populair. In Zweden en Finland bestaat de traditie vrienden uit te nodigen voor een kreeftenfeestje, een maaltijd van rivierkreeften. Er wordt een dillesaus bijgegeven en in de schil gekookte aardappelen met dille, er wordt veel gezongen en veel aquavit bij gedronken.In Rusland worden rivierkreeften (Rus – раки – Raki) hoofdzakelijk geserveerd met overvloedige hoeveelheden bier.
Stap 1
Leg de kreeft met de staart plat op een snijplank.
Stap 2
Maak met een scherp mes een inkeping langs de bovenzijde van de staart. Niet te diep.
Stap 3
Nu kunt u voorzichtig de schaal rondom de staart verwijderen.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!