Lenticchie e cotechino
Linzen met cotechino
Lenticchie e cotechino
Description
Linzen met cotechino: een nieuwjaarsgerecht
Dit eten de Italianen alleen met Oud&Nieuw. Jammer eigenlijk, want het is heel erg lekker! Zullen wij in de rest van de wereld een nieuwe traditie starten?
Met de hand
Als u dit eet met Oud&Nieuw bij of met Italianen, houd er dan rekening mee dat het gebruikelijk is de eerste linzen te tellen en met de hand te hand voor goed geluk en voorspoed. Een extra servet kan dus zeker geen kwaad!
Cotechino
Cotechino is een dikke Italiaanse worst die urenlang moet garen. Er zijn daarom ook voorgegaarde varianten. Het heet zo omdat het gemaakt wordt van cotica (huid). Cotechino wordt gemaakt door een omhulsel van varkenshuid te vullen met nog meer (gemalen) varkenshuid, varkensvlees en varkensvet, vermengd met zout en kruiden. Er bestaat ook een variant van cotechino die wordt gemaakt door een uitgeholde varkensvoet te vullen: zampone. Zoals gezegd, veel industriële versies zijn voorgegaard en zijn binnen een minuut of 30 klaar voor consumptie.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Ingrediënten
Instructies
-
- Maak eerst (het liefst een dag tevoren) een mooie sugo (zie recept)
- Was de linzen en kook ze volgens de instructies op de verpakking tot beetgaar in (iets gezouten) water
-
De cotechino wordt vaak in een vacuümverpakking sous-vide gegaard (wellen). Volg de instructies op de verpakking
-
Wanneer de linzen gaar zijn giet u ze af en doet u ze over in een nieuwe pan.
-
Voeg 4 eetlepels warme sugo toe.
-
- Snij de selderijstengel in dunne schijfjes en voeg toe
- Breng aan de kook en laat even pruttelen op een zacht pitje
- Schep af en toe om
-
Haal de gare cotechino uit de verpakking.
-
- Snij er dikke plakken van (trancheren)
- Vang het vocht op
-
- Giet het vocht in de linzen en schep nog een keertje goed om
- Controleer op zout. Klaar!
-
Wijntip
Spumante. Als het goed is heeft u die overigens net op:)