Lasagne rosa “Pink lasagna”

Lasagne uit de oven - maar dan roze
pinit

Birthday special

Lasagne rosa “Pink lasagna”

Difficulty: Gemiddeld Prep Time 20 min Cook Time 30 min Total Time 50 minuten
Servings: 6

Description

Lasagne, die heerlijke pastaschotel.

Hier een recept voor "gewone" lasagne met eigengemaakt deeg of kant-en-klare lasagnebladen.

Lasagne

De lasagne (in sommige delen van Italië ook bekend als “pasticcio”) is een typisch Italiaans gerecht, vooral in Emilia-Romagna erg populair is. Inmiddels geniet lasagne internationale faam. Het wordt bereid door een evenredig aantal lagen gekookt deeg af te wisselen met lagen vulling. Het geheel wordt afgebakken in de oven en gegratineerd. Het meest authentieke recept bevat ragù Bolognese, oftewel tomatensaus met gehakt (klik hier voor het recept), béchamelsaus en Parmigiano Reggiano; er bestaan ook versies zonder vlees (zie afbeeldingen) en zelfs zonder tomaten (algemeen “in bianco” genaamd) met bijvoorbeeld champignons. Er zijn oneindige variaties zowel in de naam als in het recept, niet alleen van regio tot regio, maar ook van land tot land en zelfs van familie tot familie. Er is een gerucht dat een product dat lijkt op de huidige lasagne, genaamd “Lasanium”, al in het oude Rome bekend was. De overlevering suggereert dat het een favoriet gerecht was van Cicero: Het gerecht was zacht en kon dus ook door mensen op leeftijd makkelijk worden genuttigd. Soortgelijke gerechten vindt men ook in andere keukens: De Venezolanen hebben de pasticho en in Georgië kent men de atsjma, een heerlijk gerecht, opgebouwd uit deeglagen en geraspte Suluguni (Soulougouni), een zalige verse kaas, gemaakt van een mengsel van koeien-, buffel-, schapen- en geitenmelk, die iets zouter is dan mozzarella.

Dit recept is een "knipoog" naar lasagne, leuk is als grappige variant voor een maiden party, 21-diner, vrijgezellenfeest, wereldvrouwendag, noem maar op. 

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

Ingrediënten

Keukenbenodigheden

Instructies

  1. LE PREPARAZIONI

    • Maak een mooie béchamelsaus zoals in dit recept
    • Laat afkoelen
    • Voeg 1/4 aan gewicht gekookte rode biet toe
    • Pureer met een staafmixer (zie filmpje hieronder) om een knalroze saus te verkrijgen
  2. Rasp de Gruyère.

  3. LA PASTA

    Leg de pastabladen uit op een met bloem bestoven werkoppervlak. Op de afbeelding ziet u zwarte en roze bladen naast elkaar. Vandaag hebben we alleen de roze nodig!

  4. LA TEGLIA

    Beboter een ovenschaal en doe er een beetje béchamelsaus (klik voor recept) in.

  5. PRIMO STRATO...

    Leg de eerste laag lasagnebladen in de vorm. Laat de vellen niet te veel overlappen, want dubbel deeg is minder lekker in de mond dan enkel.

  6. E COSÌ VIA....

    Herhaal het proces en bestrooi vervolgens met een gedeelte van de blokjes mozzarella

    • Bestrooi rijkelijk met geraspte Gruyére
    • Ga zo door tot de bladen op zijn. Hou rekening met de hoogte. Een beetje lasagne heeft 5-8 lagen. Pas uw ovenschotel daarop aan. Let er vooral op dat u de hoeken niet vergeet anders worden die straks te droog
    • Bouw nu op deze manier verder aan uw lasagne
    • Mozzarella hoeft niet elke laag
  7. IL PARMIGIANO

    De laatste laag bestrooit u met geraspte parmezaan. Liefhebbers voegen aan deze laag ook een paar kleine klontjes harde boter toe om een nog mooiere smaak te bereiken in de oven.

  8. IN FORNO!

    Nu kan de lasagne de oven in. 30 minuten en u kunt aan tafel. Eventueel kunt u de laatste 5 minuten de grill aanzetten voor een extra korstje bovenop. ’t Is maar wat u wilt.

    Heeft u toevallig een houtoven? Nog beter! Gebruik dan dit recept!

Keywords: pasta al forno, bechamel, sugo

Culinarius.nl RECEPTEN UIT DE HELE WERELD

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?