Lasagne "à la minute" met gestoofde groenten
Deze keer gaan we op de haute-cuisine-toer met dit traditionele Italiaanse gerecht.
Natuurlijk hebben we ook hier een recept voor de originele lasagne.
Lasagne
De lasagne (in sommige delen van Italië ook bekend als “pasticcio” of "vincisgrassi") is een typisch Italiaans gerecht dat vooral in Emilia-Romagna erg populair is. Inmiddels geniet lasagne internationale faam. Het wordt bereid door een evenredig aantal lagen gekookt deeg af te wisselen met lagen vulling. Het geheel wordt afgebakken in de oven en gegratineerd. Het meest authentieke recept bevat ragù Bolognese, oftewel tomatensaus met gehakt (klik hier voor het recept), béchamelsaus en Parmigiano Reggiano; er bestaan ook versies zonder vlees en zelfs zonder tomaten (algemeen “in bianco” genaamd) met bijvoorbeeld champignons. Er zijn oneindige variaties zowel in de naam als in het recept, niet alleen van regio tot regio, maar ook van satd tot stad en zelfs van familie tot familie.
Er is een gerucht dat een product dat lijkt op de huidige lasagne, genaamd “Lasanium”, al in het oude Rome bekend was. De overlevering suggereert dat het een favoriet gerecht was van Cicero: Het gerecht was zacht en kon dus ook door mensen op leeftijd makkelijk worden genuttigd. Soortgelijke gerechten vindt men ook in andere keukens: De Venezolanen hebben de pasticho en in Georgië kent men de atsjma, een heerlijk gerecht, opgebouwd uit deeglagen en geraspte Suluguni (Soulougouni), een zalige verse kaas, gemaakt van een mengsel van koeien-, buffel-, schapen- en geitenmelk, die iets zouter is dan mozzarella.
Breng mooi hoog op smaak met zout en peper.
Zet de groenten op in een laagje groentenbouillon (klik voor recept) en kook beetgaar
Giet de groenten af, laat goed uitlekken en stort ze over in een hakmolen.
Hak het mengsel tot het een fijnkorrelige structuur heeft (zie video):
Smelt de boter met de salie (houd wat blaadjes apart voor de garnering - zie hieronder) in een steelpannetje. Niet laten bruinen!
Pak warme borden en giet er een scheutje van de boter op.
Daarop een eerste plakje deeg.
Weer een scheutje boter.
Daarop een flinke schep groentenmengsel
Strijk min of meer egaal uit
Leg een tweede laag deeg met boter aan
Blijf het proces herhalen tot u de lasagne hoog genoeg vindt. 4 lagen is wat ons betreft prima.
Sluit of met een laatste laag en giet hier weer flink wat boter overheen.
De borden mogen nu 25-30 minuten de oven in op 180 graden.
Wat drinken we bij boter en salie...? Een Gewürztraminer natuurlijk! maar dan wel graag een Italiaanse (Traminer Aromatico); of wat dacht u van een prachtige Vermentino di Sardegna?
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!