Print opties

Lamsschouder uit de oven

Epaule d'agneau au four

Cuisine
Courses
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 15 min Cook Time: 4 uur Total Time: 4 uren 15 minuten
Servings 6
Beschrijving

Een lekker ouderwets recept

Lamsvlees. Vooral in de lente erg populair. Lamsvlees is erg mild van smaak. Het heeft een lekkere, boterachtige smaak over zich. Een hele schouder van een lam is een echt festijn. In de oven gebraden of langzaam gegaard – kostelijk!

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
  • 1,5 kilogram lamsschouder
  • 3 grammen sjalotten
  • 1 winterpeen
  • 1 venkel (klein)
  • 3 stengels bleekselderij
  • 8 gepelde tomaten
  • 1/2 glazen witte wijn (groot, rood)
  • 3 tenen knoflook
  • peper (naar smaak)
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 5 blaadjes laurier
  • olijfolie (naar behoeven)
  • zout (naar smaak)
  • Keukengerei
  • Braadslee
  • Oven
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 200° C. Snij de groenten in niet al te grote stukken (mirepoix of parmentier). Laat de knoflooktenen heel maar kneus ze wel een beetje. Was de kruiden.

  2. Stort de groenten in een grote braadslee.

    • Breek de kruiden en verdeel deze regelmatig over de groenten
    • Giet een flinke scheut olijfolie over de groenten, wat zout en peper, en dan de wijn
    • Schik de tomaten in de hoeken van de braadslee
    • Kruid het vlees met vleeskruiden of met peper en zout, smeer de bovenkant in met olijfolie en leg het in de braadslee
    • Zet de braadslee in de oven en braad het vlees 15 minuten op 200° C.
    • Breng de temperatuur terug naar 120° C
    • Haal de braadslee uit de oven
    • Dek hem stevig af met aluminiumfolie
    • Nu kan de braadslee terug in de oven om ca. 3,5 uur te garen
    • Elk half uur arroseert u de schouder door met een lepel wat kookvocht over de schouder te gieten en daarna de braadslee weer af te sluiten
  3. Wijntip:

    Na 3,5 uur is de schouder gaar en zijn alle aroma’s van de groenten, de kruiden en het vlees mooi in elkaar overgelopen om een perfecte harmonie te vormen.

  4. Trancheer de schouder in dunne plakjes en serveer deze met de gestoofde groenten en de saus. Heerlijk met een rijke aardappelpuree (klik voor recept).

  5. wijntip rode wijn

    Wij gaan voor een Australische: een mooie Shiraz uit New South Wales (Orange).

Keywords: lam, schouder, slow cooking

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!