Gigot d'agneau au feu de bois "à la Grecque"
De Grieken zijn gek op lams-, schapen- en geitenvlees. Een beroemd recept uit de oven is Kleftiko, in perkament gebakken stukken lamsvlees, zoals lamsbout. De overlevering zegt dat het originele recept bedacht is door de Kleften, een soort guerillastrijders avant la lettre in het oude Griekenland. Deze stonden erom bekend dat ze schapen stalen (vandaar hun naam, die in het Grieks rovers betekent) om die vervolgens clandestien, bedolven onder perkament en hete aarde, klaar te stoven. Zo zag men geen rook en konden de schuilplaatsen van de Kleften niet worden ontdekt.
De tijden zijn veranderd. De “Kleften” zijn “Kleptokraten” geworden en zitten in de regering van vele landen. Maar de typische smaak van dat lamsvlees, daar is nog steeds vraag naar. Bij deze een nederige poging om in de buurt te komen:
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Maak een mengsel van de kruiden, de olijfolie en het citroensap.
Mix alles goed met een staafmixer…
Wrijf daar de lamsbout mee in, ook de holte waar het bot heeft gezeten.
Plaats de pot in de oven en stoof 5 uur: de eerste 2 op 180, daarna mag de oven wel terug naar 120-140 graden.
Stort de groenten in een ovenvaste schaal.
Breng de oven naar 160 graden en stoof de groenten in 1 uur gaar: 30 minuten bedekt met zilverpapier, 30 minuten zonder.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!