Kardoen, een heerlijke wintergroente. Echt het proberen waard.
Kardoen
De kardoen (Cynara cardunculus) is een distel. Hij is nauw verwant is aan de artisjok. Een typisch mediterrane plant die in Zuid-Europa veel gegeten wordt. In de lage landen is het onkruid. Kardoen lijkt in de verte op selderij, maar dan harig. Hij smaakt bitter en zoet, een beetje als de artisjok. Net als met molsla wordt de plant een paar weken voor de oogst omwikkeld met zwarte folie om hem te bleken. Kardoen moet vliegensvlug worden verwerkt: hij verkleurt bijna ogenblikkelijk na het snijden, net als de artisjok. Behalve als groente wordt de kardoen ook gebruikt als stremsel voor vegetarische kazen. Kardoenbloemen doen dienst als snijbloem. Veelzijdige plant dus!
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Flan van kardoen:
Hak de kardoenstengels met een groentemes of “mezzaluna” in fijne stukjes.
[caption id="attachment_4302" align="aligncenter" width="300"] Mezzaluna of wiegemes[/caption]Klop de eiwitten op tot sneeuw en spatel ze voorzichtig door het mengsel.
Beboter de vorm.
Stort het mengsel uit in een cakevorm en plaats deze au bain Marie (in een braadslee die voor ½ gevuld is met water) in de oven.
Bak de flan 40 minuten tot hij gaar is. U kunt, net als met cake, met een pin controleren of de garing volledig is. Klaar!
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!