Kardoenflan
Kardoen, een heerlijke wintergroente. Echt het proberen waard.
Kardoenflan
Description
Kardoen
De kardoen (Cynara cardunculus) is een distel. Hij is nauw verwant is aan de artisjok. Een typisch mediterrane plant die in Zuid-Europa veel gegeten wordt. In de lage landen is het onkruid. Kardoen lijkt in de verte op selderij, maar dan harig. Hij smaakt bitter en zoet, een beetje als de artisjok. Net als met molsla wordt de plant een paar weken voor de oogst omwikkeld met zwarte folie om hem te bleken. Kardoen moet vliegensvlug worden verwerkt: hij verkleurt bijna ogenblikkelijk na het snijden, net als de artisjok. Behalve als groente wordt de kardoen ook gebruikt als stremsel voor vegetarische kazen. Kardoenbloemen doen dienst als snijbloem. Veelzijdige plant dus!
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Ingrediënten
De roll
Keukengerei:
Instructies
-
Flan van kardoen:
- De kardoen moet goed gewassen worden. Verwijder daarna de harde stengels aan de buitenkant die duidelijk nog distels bevatten. Die krijgt u niet gaar. Schil daarna met een dunschiller zoveel mogelijk van de vezels aan de buitenzijde van de stengels schoon. Dit kunt u ook bereiken door de buitenste huidlaag te “stropen” zoals met rabarber. De uiteindelijke bedoeling is dat u geen lange draden overhoudt. Die zijn en blijven taai
- Verwarm de oven voor op 180° C
-
- Snij nu de stengels in stukken van een centimeter of 5 en kook ze in zout water met een scheutje azijn in 15 minuten gaar
- Giet ze af en stort ze uit op een werkplank
- Laat ze afkoelen
-
Hak de kardoenstengels met een groentemes of “mezzaluna” in fijne stukjes.
-
- Stoof ze in boter om een mooie ronde smaak te krijgen
- Breng op smaak met zout. Let op: u gaat nog een heleboel Parmezaan toevoegen dus met het zout moet u voorzichtig blijven
-
- Stort de kardoen over in een kom en voeg de kaas toe
- Scheidt de eieren
- Voeg de dooiers toe aan het mengsel
- Meng goed door elkaar
-
Klop de eiwitten op tot sneeuw en spatel ze voorzichtig door het mengsel.
-
Beboter de vorm.
-
Stort het mengsel uit in een cakevorm en plaats deze au bain Marie (in een braadslee die voor ½ gevuld is met water) in de oven.
-
Bak de flan 40 minuten tot hij gaar is. U kunt, net als met cake, met een pin controleren of de garing volledig is. Klaar!