Crêpe de l'empereur à l'Autrichienne
Dit goddelijke gerecht, dat daadwerkelijk een keizer waardig is, is in de tweede helft van de 19e eeuw bedacht in Bad Ischl, waar zich één van de zomerresidenties van de Oostenrijkse keizer Franz-Josef bevond. Bad Ischl dankt zijn faam aan het feit dat hier de keizer voor het eerst aan Helena von Possenhofen werd voorgesteld, het meisje dat voorbestemd was zijn bruid te worden. De rest is geschiedenis: 'Franzl' gaf aan het hele huwelijk zijn eigen smaakje door pardoes verliefd te worden, niet op Helena, maar op haar zus Elisabeth, die met haar grote zus mee was om de keizer te ontmoeten. Elisabeth, wij kennen haar beter als Sissi, werd uiteindelijk ook zijn vrouw.
Het beroemde hotel “Gasthaus Rettenbachmühle” in Bad Ischl, dat nog steeds bestaat, was een geliefde uitrustplaats van de keizerlijke familie. Naar verluidt is hier voor het eerst de Kaiserschmarrn geserveerd, en wel aan de keizer in persoon. De naam van het gerecht is op zijn minst curieus: Schmarrn, in Zuid-Duitse en Oostenrijkse dialecten, betekent zoveel als “rommel”, “onzin”. Zooitje van de keizer….? Dat moet je toch maar durven. Of, en dat bleek ook wel, je moet verdraaid goed kunnen koken…
Zet de ingrediënten klaar.
Laat ze aan de andere kant nog even garen en bruin worden.
Kaiserschmarrn wordt traditioneel geserveerd met poedersuiker en Zwetschgenröster, een pruimencompote (of pruimenjam). Heerlijk.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!