Weergaloos lekker kiprecept uit Louisiana
Een echt Cajun gerecht
Jambalaya is een rijstgerecht, ontstaan uit een mengelmoes van de Creoolse en Cajunse keuken in Louisiana (Verenigde Staten). Sommigen beweren dat het dateert uit de tijd dat de Spanjaarden het voor het zeggen hadden in dit gebied, en dat het daarom een verwante van de Spaanse paella is. Anderen weten weer te vertellen dat het woord “Jambalaya” een samenstelling is van de Franse woorden jambon (ham) en à la, plus het West-Afrikaanse woord voor rijst ya-ya.
Net als met plov en paella wordt de rijst in het gerecht meegekookt, niet eerst gegaard en daarna toegevoegd. Rijst vormt het hoofdingrediënt. Vaste bestanddelen zijn ui, paprika en bleekselderij. Verder gaat er één of een combinatie van de volgende zaken bij in: vlees, gerookte worst (zoals chorizo), kip, ham, schildpad, kalkoen, schaaldieren, schelpdieren of alligator. Er zijn net zoveel variëteiten van jambalaya als er koks zijn die het gerecht bereiden.
In Gonzales,Louisiana, de stad die de jambalayahoofdstad van de wereld wordt genoemd, wordt elk jaar een Jambalayafestival gehouden.
[caption id="attachment_4179" align="aligncenter" width="300"] Gonzales, Louisiana[/caption]Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Leg de kip terug in de pan (eventueel al van het bot).
Doe de rijst erbij en schep goed om.
Voeg de sugo toe (klik voor recept).
Dan de bouillon (klik voor recept)
Breng aan de kook, verlaag de warmtebron en laat sudderen. Let erop dat de rijst niet aanbakt.
Na 30 minuten moet het vocht zo’n beetje zijn opgenomen door de rijst en moet de rijst gaar zijn.
Breng op smaak met peper en zout. Klaar!
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!