Print opties

Irish colcannon

Een stamppot voor Halloween en Paddy's Day

Courses
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 5 min Cook Time: 30 min Total Time: 35 minuten
Servings 8
Beschrijving

“Did you ever eat colcannon when ’twas made with yellow cream,
And the kale and praties blended like the picture in a dream?
Did you ever take a forkful, and dip it in the lake
Of the heather-flavoured butter that your mother used to make?”

St. Patrick’s Day. Een heerlijke Ierse traditie

17 maart vieren de Ieren feest. Met heel veel groen bier en lekker eten. In Ierland eet je er corned beef bij. In de Verenigde Staten is Paddy’s Day een beetje verbasterd en wordt ook colcannon geserveerd. In Ierland is dat eigenlijk voor Halloween.

Colcannon

Een heerlijke stamppot, gemaakt van verse palmkool (boerenkool of savooiekool kan ook), aardappel en spek.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
  • 300 grammen gerookt spek (reepjes of blokjes)
  • 1 prei
  • 250 grammen clotted cream
  • 3 grammen sjalotten
  • 70 grammen boter
  • grof zeezout (naar smaak)
  • zwarte peper (naar smaak)
  • 1 kilogram aardappelen (kruimig)
  • 800 grammen palmkool (savooiekool of boerenkool kan eventueel ook)
  • Keukengerei:
  • Stamper
  • Faitout
Instructies
    • Kook de aardappelen, giet af en hou apart
    • Bak de spekjes uit
    • Verwijder ze uit het bakvet
    • Hou apart
  1. Hak de prei en de sjalotten.

     
  2. Zet ze even aan in het bakvet.

  3. Hak de kool.

  4. Voeg de gehakte kool toe en laat even blancheren. Schep regelmatig om.

  5. Stamp de aardappels.

  6. Voeg de gesauteerde groenten toe en stamp door elkaar.

  7. Voeg de spekjes toe.

  8. Voeg de clotted cream toe.

  9. Voeg de boter toe.

  10. Roer tot een gladde massa. Klaar!

  11. Serveer met een paar ringetjes lente-ui en een glas stout.

Keywords: stamppot, Ierland, Eire, Irish, kool, spek

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!