Gebraden ibéricofilet met gegrilde groentetjes
Ibérico
Een topper voor op de grill! Ibéricovarken levert mooi gemarmerd vlees, dat zich op de gril helemaal thuisvoelt – de buitenkant schroeit meteen dicht en het intramusculaire vet, de marmering, zorgt voor een volle, sappige smaak. Het Ibéricovarken levert de vermaarde Jamon Ibérico en de Pata Negra. Deze dieren worden in de Extremadura, in kuddes in de open lucht gefokt. Ze voeden zich in het seizoen bij voorkeur in de dehesa‘s, de uitgestrekte eikenbossen, met eikels van 4 verschillende soorten eik. Dat constant snuffelen en zich verplaatsen zorgt voor stevige, ranke botten, typisch voor de Pata negraham. Het eten van zoveel eikels als je opkunt zorgt voor gemarmerd (doorregen met vet en dus zeer smakelijk) vlees. Dit vlees combineert goed met een mooi kruidenboeket (knoflook, rozemarijn, tijm) en een goede olijfolie. Gegrilde groenten, zoals in dit recept, zijn een perfecte aanvulling (zie recept)….heerlijk!
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Erg lekker hierbij zijn “patate al forno” (zie recept).
Deze heerlijke schotel , met als hoogtepunt die zachte spiervezels doordrongen van microscopische vetadertjes, vraagt om een fruitige rode wijn met een zijdezachte textuur. Een mooie wijn uit Almansa ( Castilla – La Mancha ) van Garnacha Tintorera druiven zou goed kunnen. Ook witte wijn misstaat hier niet, in principe.Wel een stevige, dan.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!