Hutspot is een gerecht met heel wat historie. In de nacht van 2 op 3 oktober 1574, toen de storm naar het zuiden keerde en het water uit de doorgestoken dijken naar het belegerde Leiden blies, kwam het waterpeil zo hoog dat de Spaanse belegeringstroepen vluchtten. Volgens de overlevering vond een kleine weesjongen in het verlaten legerkamp een ketel met hutspot. Elk jaar op 3 oktober wordt dit moment gevierd met hutspot, een stamppot van wortelen, uien en aardappelen, en klapstuk. Wat de wees écht vond is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk een brij van pastinaken: de aardappel, ontdekt in Amerika, wordt in Nederland pas veel later, in 1727, als voedsel erkend. De wortel, afkomstig uit Afghanistan, is waarschijnlijk ook pas ná het Leidens ontzet geïntroduceerd in West-Europa. Maar het is een prachtig verhaal…
Klapstuk in ruim water met peper en zout in circa 3 à 4 uur heel zachtjes gaar koken.
Klapstuk uit de bouillon halen, kookvocht afgieten en even bewaren.
Dien de hutspot op in een grote pot met een houten lepel en doe hetzelfde met het klapstuk nadat u dit in flinke brokken heeft gesneden. Klapstuk is van oudsher gekookt. Dit brengt met zich mee dat u geen jus heeft. Mochten uw tafelgenoten daar toch behoefte aan hebben, zorg dan voor wat jus apart. Als u helemaal in de stijl van het Leidens Ontzet wilt blijven, geef dan als voorafje haring en wittebrood, het voedsel dat de volgende ochtend door de bevrijders van Leiden werd aangevoerd om de nog steeds hongerige en doodzieke bevolking van Leiden te redden.
De wijn? Een jonge klare kan natuurlijk ook! Maar zou het geen mooie geste zijn om een lichte Spaanse wijn uit te kiezen….?
Zoals we al zeiden – hutspot heeft een lange historie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een veel gezien soldatenrantsoen.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Dutch_military_combat_rations,_Hutspot_with_klapstuk.JPG
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!