Print opties

Taai-taai

Cooking Method
Difficulty Beginner
Tijd
Prep Time: 10 min Cook Time: 25 min Total Time: 35 minuten
Beschrijving

Sinterklaasrecept!

Sinterklaas in huiselijke sfeer.  Taai-taai (soms: taai, taaitaai of taai taai) is een typische lekkernij die vooral in de Sinterklaastijd wordt gegeten. Taai-taai lijkt qua smaak veel op speculaas, er zit echter ook een anijssmaak aan. Het product is, zolang het vers is, niet bros als speculaas maar letterlijk “taai”; om er een hap van te eten is zelfs enige trekkracht nodig. Taai-taai wordt meestal in de vorm van figuren gebakken. Vaak stelt het figuur de goedheiligman zelf voor, of één van zijn pieten. Hebt u niet zo’n vorm in huis, dan kan het ook zonder:

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Een hele zak vol:
  • boter (om in te vetten)
  • 250 grammen bloem
  • 1/2 theelepels bakpoeder
  • 1 eetlepel stroop
  • 1/2 theelepels gemalen kruidnagel
  • 1 theelepel gemalen anijszaad
  • 3 theelepels kaneel
  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 100 grammen honing
  • 1/2 theelepels zout
  • Keukengerei:
  • Bakplaat
  • Oven
  • Bakvorm
Instructions
  1. Voorbereiding:

    • Verwarm de oven voor op 160° C
    • Vet een bakplaat in met boter
  2. Bereiding:

    • Verwarm de honing zacht en roer de stroop er door
    • Zeef de bloem samen met de kruiden en het bakpoeder in een kom
    • Voeg de afgekoelde honing eraan toe en kneed het geheel tot een stevig deeg
    • Rol het deeg uit en leg de taai-taai op de ingevette bakplaat
    • Bak de taai-taai in de oven in circa 25 minuten gaar. Klaar!
Keywords: sint, piet, snoep, taaitaai, strooigoed

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!