Nou…laten we maar met de deur in huis vallen en u meteen teleurstellen: Gulyás, het Hongaaarse nationale gerecht, is….een soep. Wat wij onder goulash verstaan heet in het Hongaars Pörkölt (klik op de link) , een vleesstoofpot. Maar enfin, ieder land verdient het dat de tradities worden gerespecteerd. Dus hier het recept van hun goulash. Gulyás betekent herder, veehoeder in het Hongaars. Daar komt de naam dus vandaan. Was het een Frans gerecht, dan aten we nu “Soupe du Berger“. What’s in a name….
Geen idee of u er thuis een heeft….maar de échte Gulyás wordt, net als de herders vroeger, gemaakt op open vuur in een gietijzeren ketel. Een zogeheten bogrács.
[caption id="attachment_2077" align="aligncenter" width="300"] Bogrács[/caption]
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Voorbereiding:
Bereiding:
Serveertip:
Voeg een paar minuten voor het serveren de csipetke toe. Wanneer deze boven komen drijven kan de soep mee.
Wijntip:
Een mooie stevige Egri Bikavér, de beroemde “Stierenbloedwijn” uit Hongarije, om in de stijl te blijven.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!