Hongaarse goulash (Gulyás)

pinit

Hongaarse goulash (Gulyás)

Prep Time 30 min Cook Time 2 uur Total Time 2 uren 30 minuten
Servings: 4

Description

Een bekend misverstand

Nou…laten we maar met de deur in huis vallen en u meteen teleurstellen: Gulyás, het Hongaaarse nationale gerecht, is….een soep. Wat wij onder goulash verstaan heet in het Hongaars Pörkölt (klik op de link) , een vleesstoofpot. Maar enfin, ieder land verdient het dat de tradities worden gerespecteerd. Dus hier het recept van hun goulash.  Gulyás betekent herder, veehoeder in het Hongaars. Daar komt de naam dus vandaan. Was het een Frans gerecht, dan aten we nu “Soupe du Berger“. What’s in a name….

Geen idee of u er thuis een heeft….maar de échte Gulyás wordt, net als de herders vroeger, gemaakt op open vuur in een gietijzeren ketel. Een zogeheten bogrács.

Bogrács
Bogrács

 

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten

Keukengerei:

Instructies

  1. Voorbereiding:

    • Maak de csipetke (volg dit recept)
    • Snij het vlees in blokjes van 2x2x2 cm
    • Snij de aardappels en de pastinaak in schijfjes
    • Snij de uien in snippers
    • Rasp de knoflook
    • Snij de wortel en de tomaat in blokjes van 1x1cm (parmentier) 
    • Snij de groene paprika in dunne sliertjes (julienne)
    • Kruid het vlees met wat peper en zout
  2. Bereiding:

    • Zet het spekvet op en braad hierin de uien goudbruin
    • Strooi het paprikapoeder al omscheppend over de uien
    • Voeg het vlees toe en blijf omscheppen tot het licht een kleurtje krijgt
    • Voeg de geraspte knoflook, het karwijzaadpoeder en de laurier toe en schep nog eens goed door elkaar
    • Voeg nu water (of liever - runderbouillon - klik voor recept) toe tot alles onderstaat
    • Laat geruime tijd pruttelen, zo’n 1,5 uur
    • Voeg nu de peen, de pastinaak, de aardappel en de selderij toe
    • Kijk het geheel even na op zout (groenten nemen veel zout op) en vocht (wellicht moet er wat water bij)
    • Voeg nu de groene paprika toe en de blokjes tomaat
    • Laat het geheel zachtjes koken op laag vuur. Klaar!
  3. Serveertip:
    Voeg een paar minuten voor het serveren de csipetke toe. Wanneer deze boven komen drijven kan de soep mee.

  4. Wijntip:
    Een mooie stevige Egri Bikavér, de beroemde “Stierenbloedwijn” uit Hongarije, om in de stijl te blijven.

    wijntip rode wijn
Keywords: czipetke, csipetke, gulyas, goulash, soup, pörkölt

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?