Print opties

Hefezopf

Duits paasbrood

Cooking Method ,
Cuisine , ,
Difficulty Gevorderd
Tijd
Prep Time: 1 uur Cook Time: 30 min Total Time: 1 uur 30 minuten
Beschrijving

De Zopf, ofwel vlecht, is een gebaksoort die veel voorkomt bij – al dan niet religieuze – feesten in het Germaanse gebied. De traditie zou zijn ontstaan uit het heidense gebruik waarbij weduwen tijdens de begrafenis van hun mannen werden geofferd en mee werden begraven. Later werden ze gespaard maar sneden ze hun haarvlecht af, die als symbool van hun eeuwige trouw bij in het graf van de gestorven echtgenoot werd gelegd. Nog later werd dit een gevlochten brood. De Katholieke kerk maakte haar profijt met het heidense gebruik en “vervlocht” het met het verhaal van de Passie van Christus.

1 Hefezopf
    Voor de Zopf:
  • 500 grammen bloem
  • 300 milliliters karnemelk
  • 75 grammen boter of margarine (zacht)
  • 70 grammen suiker
  • 40 grammen verse gist
  • 50 grammen rozijnen
  • 50 grammen sukade
  • 5 grammen vanillesuiker
  • 1 mespunt zout
  • 1 eetlepel citroenzest
  • Voor de glans en de versiering:
  • 2 eetlepels room
  • 50 grammen parelsuiker
  • Keukengerei:
  • Zesteur
  • Oven
Instructies
  1. Voorbereiding:

    Voorbereiding:

    • Doe het meel in een brede kom en maak een kuiltje in het midden.
    • Brokkel daar de gist bij in.
    • Verwarm de karnemelk tot lauwwarm, doe er wat suiker bij en voeg dit bij het meel.
    • Even door elkaar kneden en 30 minuten laten rijzen.
    • Boter, de rest van de suiker, de vanillesuiker, het zout, de rozijnen en de citroenzest toevoegen.
    • Goed kneden tot het deeg van de kom loslaat
    • Een uur afgedekt met een doek laten rijzen.
    • Oven voorverwarmen op 180° C.
    • Stort het deeg op een met bloem bestoven werkbank.
    • Kort en bondig doorkneden. In drie gelijke delen kneden en een vlecht van maken.
    • De vlecht insmeren met de room en op een met bakpapier bedekte plaat in de oven plaatsen.

    Bereiding:

    Bak de Hefezopf op 180° C in de oven gedurende 25 minuten gaar en goudbruin.

  2. Serveertip:

    Hefezopf wordt nog wel eens versierd met – hoe kan het anders – geverfde eieren (klik voor recept)

Keywords: hefezopf, zopf, Oster, pasen

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!