Hefezopf

Hefezopf mit Buttermilch! Frohe Ostern!
pinit

Duits paasbrood

Difficulty: Gevorderd Prep Time 1 uur Cook Time 30 min Total Time 1 uur 30 minuten

Description

De Zopf, ofwel vlecht, is een gebaksoort die veel voorkomt bij – al dan niet religieuze – feesten in het Germaanse gebied. De traditie zou zijn ontstaan uit het heidense gebruik waarbij weduwen tijdens de begrafenis van hun mannen werden geofferd en mee werden begraven. Later werden ze gespaard maar sneden ze hun haarvlecht af, die als symbool van hun eeuwige trouw bij in het graf van de gestorven echtgenoot werd gelegd. Nog later werd dit een gevlochten brood. De Katholieke kerk maakte haar profijt met het heidense gebruik en “vervlocht” het met het verhaal van de Passie van Christus.

1 Hefezopf

Voor de Zopf:

Voor de glans en de versiering:

Keukengerei:

Instructies

  1. Voorbereiding:

    Voorbereiding:

    • Doe het meel in een brede kom en maak een kuiltje in het midden.
    • Brokkel daar de gist bij in.
    • Verwarm de karnemelk tot lauwwarm, doe er wat suiker bij en voeg dit bij het meel.
    • Even door elkaar kneden en 30 minuten laten rijzen.
    • Boter, de rest van de suiker, de vanillesuiker, het zout, de rozijnen en de citroenzest toevoegen.
    • Goed kneden tot het deeg van de kom loslaat
    • Een uur afgedekt met een doek laten rijzen.
    • Oven voorverwarmen op 180° C.
    • Stort het deeg op een met bloem bestoven werkbank.
    • Kort en bondig doorkneden. In drie gelijke delen kneden en een vlecht van maken.
    • De vlecht insmeren met de room en op een met bakpapier bedekte plaat in de oven plaatsen.

    Bereiding:

    Bak de Hefezopf op 180° C in de oven gedurende 25 minuten gaar en goudbruin.

  2. Serveertip:

    Hefezopf wordt nog wel eens versierd met – hoe kan het anders – geverfde eieren (klik voor recept)

Keywords: hefezopf, zopf, Oster, pasen

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?