Print opties

Haantje aan het spit

Poulet à la broche

Cuisine
Courses
Difficulty Beginner
Tijd
Prep Time: 10 min Cook Time: 1 uur Total Time: 1 uur 10 minuten
Servings 4
Beschrijving

Ja natuurlijk, u haalt ze wel eens kant-en-klaar bij de poelier. Maar zelf maken dan? Dat is toch veel leuker en gezonder? En het is nog eens heel gemakkelijk ook! Hier een eenvoudig recept:

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
    Vlees en marinade:
  • 1 haantje (heel)
  • 1 bouquet garni
  • 1 scheut olijfolie
  • vleeskruiden
  • 50-60 grammen kruidenboter (zie recept)
  • Keukengerei:
  • Braadslee (Chinoise)
  • Gevogelteschaar
  • Rolladetouw
  • Lardeernaald
  • Trancheervork
  • Oven
  • Braadspit
Instructies
  1. GOEDE INGREDIËNTEN ZIJN HET HALVE WERK

    We beginnen met de juiste ingrediënten. Een mooi haantje, 50-60 gram goede kruidenboter (klik op de link voor de recepten):

    Verder een mooi bouquet garni, uw favoriete kruidenmix  en wat olijfolie.

  2. VULLEN, STOPPEN

    • Controleer de buikholte van de haan en stop daar vervolgens de kruidenboter en het bouquet garni in. Als u gezouten kruidenboter heeft, hoeft u de buikholte verder niet te zouten.
    • Rijg de haan vervolgens strak dicht met rolladetouw, met behulp van een stopnaald of lardeernaald.
  3. RIJGEN

    • Bind de poten en vleugels vast met rolladetouw en rijg de haan aan het spit
    • Controleer of de haan goed gebalanceerd is
    • Wrijf de haan in met olijfolie
  4. KRUIDEN

    Kruid de haan. wees niet te zuinig met zout. De smaak moet immers helemaal in het vlees trekken.

  5. IN DE OVEN

    • Plaats het spit in de oven, met de grill op 175° C
    • Braad de haan in ruim een uur gaar en krokant. Gaat het wat te hard, temper dan de grill. Erg gevoelige plekken kunt u afdekken met wat aluminiumfolie. Plaats onder de haan een braadslee of bakblik. Hierin kunt u eventueel vocht opvangen dat van de haan afloopt. Hiermee kunt u vervolgens de haan ook weer af en toe instrijken (basting).
  6. Ondertussen heeft u alle tijd voor de garnituur:

    SERVEERTIP

    • Snij de haan aan tafel voorzichtig aan. De gesmolten boter in de buikholte loopt alle kanten op, dus hou daar rekening mee
    • Verwijder, zodra u erbij kunt, het bouquet garni. Dat heeft zijn werk gedaan en kan nu weg
    • Haantje aan het spit is lekker met allerlei groenten, met brood en met aardappel. Bij de Fransen zult u vaak een gekookte aardappel of puree tegenkomen, de Italianen prefereren “Patate al forno“, een aardappel die meegebraden wordt in de oven terwijl de haan aan het spit draait. Klik op de link voor het recept.
  7. wijntip rode wijn

    WIJNTIP

    Wit kan, rood kan. Indien wit – iets fruitigs, zoals bijvoorbeeld een Pinot Blanc of Riesling uit de Elzas, een Côte de Beaune of Mercurey uit de Bourgogne, of een Touraine of Sancerre uit de Loirevallei. Indien rood – niet teveel poeha, simpel boeket, lekker fris, zoals een Pinot Noir uit de Elzas, een Beaujolais Villages, een Sancerre of  Côtes d’Auvergne uit de Loirevallei, een Arbois uit de Jura.

Keywords: Haan, kip, spit

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!