Print opties

Guacamole – twee methodes

Cooking Method
Cuisine
Courses ,
Difficulty Beginner
Tijd
Prep Time: 5 min Total Time: 5 minuten
Servings 4
Beschrijving

Saus voor Mexicaanse gerechten

Toen de Spaanse conquistadores het Azteekse rijk kwamen lastigvallen in de 16e eeuw, stootten ze op een lokaal recept van een saus, genaamd “ahuaca-mulli,” dat niks anders betekent dan “mengsel van avocado”.  De overlevering stelt dat de eerste versies van dit gerecht werden gemaakt van alleen avocado’s, chilipepers, tomaten, witte ui en zout. Pas later zouden korianderblad en limoen zijn toegevoegd. Wel een goed idee overigens…

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
  • 4 avocado's (rijpe)
  • 150 grammen snoeptomaatjes
  • 3 eetlepels ui (fijn gehakt)
  • 3 eetlepels korianderblad (fijn gehakt)
  • 2 Spaanse pepertjes (Serrano chile, zonder pitjes, fijn gehakt)
  • zout (naar smaak)
  • Keukengerei
  • Molcajete
Instructies
  1. METHODE NUMMER 1 - DE STANDAARDMETHODE

    Haal het vlees uit de avocado’s.

  2. Prak het avocadovlees met een vork fijn.

     
    • Voeg de andere ingrediënten toe
    • Vermeng
     
  3. Breng op smaak met zout. Klaar!

     
  4. METHODE NUMMER 2 - DE MOLCAJETEMETHODE
    • Doe de ui, de pepertjes, de koriander en grof zeezout in een molcajete
    • Vermaal eventueel nu eerst tot een gladde massa (kan ook later – lees verder)
    • Voeg nu het vruchtvlees van de avocado toe.
    • Vermeng maar laat het wel een beetje klonterig
    • Voeg de gehakte tomaten toe en schep luchtig door elkaar. Niet meer stampen dus
    • U kunt het ook in een keer samenvegen. Dan wordt de guacamole wat lossen van structuur.
    • Breng op smaak met zout. Klaar!
    • Guacamole moet meteen gegeten worden. Maak het dus niet te lang van tevoren. Het oxideert razendsnel en wordt bruin.
    • Guacamole behoort men op kamertemperatuur te eten
    • Sommigen voegen limoensap toe. Kan, mag, is ook handig tegen de oxidatie maar geeft wel een smaak die het niet hoort te hebben.
Keywords: saus, marinade, kruidenmengsel

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!