Print opties

Gravad lax

Gravad lax

Cooking Method ,
Courses
Difficulty Beginner
Tijd
Prep Time: 15 min Rest Time: 48 uur Total Time: 48 uren 15 minuten
Beschrijving

Masterclass vis beitsen

Gravad lax of gravlax is het Scandinavische antwoord op sashimi en gerookte zalm. Het wordt gemaakt van rauwe zalm die wordt gebeitst (gemarineerd). Zoals met veel geconserveerde producten het geval is werd gravlax door vissers bedacht om de vis langer goed te houden onderweg. Vroeger werd de vis gezouten en in zand bewaard om er vocht aan te onttrekken en het rijpingsproces te versnellen. Het woorddeel “grav” komt dan ook van “graf, gat in de grond”. Tegenwoordig gaan we wat civieler te werk. Zie hier een recept voor huisgemaakte gravad lax.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

400 gram
  • 2-4 bosjes dille
  • 2 theelepels suiker (eventueel)
  • paar grammen zeezout (grof)
  • 1/4 theelepels honing
  • 400 grammen zalm (filet, zijde, met of zonder huid)
  • Keukengerei:
  • Huishoudfolie
Instructies
  1. INPAKKEN

    • Leg een stuk huishoudfolie op de werkbank
    • Leg de helft van de dille erop en bestrooi met zout en (eventueel) suiker
    • Leg de zalmfilet er bovenop en bestrooi deze ook met zout en (eventueel) suiker
    • Bedek met een tweede laag dille en pak strak in
    • Leg 1-2 dagen in de koelkast.
  2. Bereiding:

    UITPAKKEN

    • Pak het pakketje vlak voordat u gaat serveren uit
    • Verwijder de dille zo goed als mogelijk – vaak wordt de gravlax met dille geserveerd maar gebruik daarvoor dan wel verse
  3. SNIJDEN

    Snij de gravlax mooi dun uit. Serveer met knäckebröd, en een mooie dressing. Voor een elegante presentatie, kijk op dit recept.

Keywords: salmon, Christmas, Sverige, Jultid

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!