Een avondje Lapland in de winter. Sauna, gerookt elandenvlees en natuurlijk een versterkend glas Glögg. U heeft het vast wel eens zien staan bij onze grote vriend de Zweedse meubelfabrikant: Glogg. Ook wel Glögg, Glögi, Gløgg…..maar ja, dat heb je natuurlijk al snel met een alcoholische drank. Glögg is in flessen te krijgen, maar, net als met Glühwein, gaat er niets boven eigengemaakte. Bij deze het recept! Een typisch Scandinavisch drankje dat de wereld aan het veroveren is – de Nordische variant van punch en Glühwein. De Scandinaviërs drinken het rond de feestdagen.
Glogg wordt vaak geserveerd met zoetigheid – gemberkoek of lussekatter in Zweden (een soort zoet broodje met saffraan en rozijnen). In andere landen komen combinaties met rijstebrij en æbleskiver (appelbeignets) voor.
Van Glögg bestaan net zoveel recepten als er families zijn in Noord-Europa. Er zijn varianten met alcohol en alcoholvrije recepten. Bij deze laatste wordt wijn vervangen door fruitsap. Wel begrijpelijk voor wie ooit in Scandinavië een alcoholhoudend drankje heeft besteld....
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Bereiding:
Alles bij elkaar ingooien. Langzaam verhitten en niet laten koken. Regelmatig røeren. Zeven. Klåår!
Serveertip:
Serveer in glas. Wat amandelschaafsel bovenop staat leuk.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!