Print opties

Ganzenfilet met hele appel en spitskool

Filet d'oie, pommes entières, chou blanc

Cuisine ,
Courses
Difficulty Beginner
Tijd
Prep Time: 10 min Cook Time: 20 min Total Time: 30 minuten
Servings 2
Beschrijving

Lekker, met een zoetje en een zuurtje.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
    Ganzenborst en garnituur:
  • 400 grammen ganzenfilet (tamme eend kan ook)
  • 125 grammen gerookt spek (in blokjes)
  • 1 ui (middelgroot)
  • 8 gedroogde pruimen
  • 3 Braeburn (of andere appel)
  • 600 grammen spitskool
  • 60 milliliters droge witte wijn
  • boter (naar behoeven)
  • peper & zout (naar smaak)
  • Saus:
  • 2 perssinaasappels
  • 1 eetlepel balsamico
  • 50 milliliters schmand (of zure room)
  • 50 milliliters room
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 eetlepels veenbessenjam (zie recept)
  • zout (naar smaak)
Instructies
  1. Voorbereiding

    • Verwarm de oven voor op 200° C
    • Snij de huid van de filet ruitvormig in (zie afbeelding)
    • Snij de spitskool ragfijn, hoe dunner hoe beter
    • Pel de ui en snij hem in dunne halve ringen
  2. Bereiding

    • Zet een cocotte op het vuur en laat goed heet worden. Extra vet is niet nodig – de filet is vet genoeg om voor zijn eigen braadboter te zorgen
    • Leg de filet in de pan en braad deze aan beide kanten goudbruin
    • Breng op smaak met zout en peper
    • Doof de warmtebron
    • Voeg de witte wijn toe
    • Leg de appels in hun geheel in de cocotte, doe er een deksel op en zet hem in de oven (Let op voor plastic handvatten die niet tegen de oven kunnen!)
    • Laat de filet 30 minuten braden
  3. Ondertussen

    • Bak de ui en de blokjes spek in een sauteuse
    • Wanneer de blokjes goudbruin zijn 40 gram boter en de kool toevoegen
    • Breng op smaak met zout en peper
    • Voeg de pruimen toe
    • Sluit de sauteuse af met een deksel en laat 30 minuten stoven op een zacht pitje
  4. SERVEERTIP

    • Trancheer de filet.
    • Haal de pruimen uit de sauteuse
    • Serveer de filet op een bedje van kool, met wat pruimen en een hele appel
  5. WIJNTIP

    Een droge, fruitige witte wijn. Een Verdicchio zou goed passen, bijvoorbeeld.

Keywords: gans, spitskool, kerst, weihnachten

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!