Gestoofde kalfswang met gedroogde pruimen

Een Frans-Belgische slow-cookinglekkernij
pinit

Joues de veau braisées aux pruneaux

Gestoofde kalfswang met gedroogde pruimen

Difficulty: Beginner Prep Time 10 min Cook Time 5 uur Total Time 5 uren 10 minuten
Servings: 5

Description

Slow cooking!
Dit is een prachtig voorbeeld van “slow cooking”: maak een stoofpot met wang, rode wijn en bouquet garni en u heeft een kostelijke schotel. Dit recept heeft meegedaan aan het populaire culinaire programma “Komen Eten” van SBS6 in februari 2011. Sterker nog: We hebben de uitzending en daarmee de week ermee gewonnen. Dus, snel aan de slag!

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten

Keukengerei:

Instructies

  1. VOORBEREIDING

    • Ontdoe de kalfswang van overtollig vet en onregelmatigheden. Draag er zorg voor dat u alle vliezen goed verwijdert
    • Stoof de tomatenpuree om het zuurtje eraf te krijgen
  2. BEREIDING

    • Zet de groenten even aan met wat boter in een cocotte, tot ze beginnen te zweten
    • Verwijder de groenten uit de pan en schroei de kalfswang op hoog vuur snel dicht
    • Voeg de groenten weer toe
    • Blus af (deglaceren) met de wijn en de kalfsfond (klik voor recept). Zorg dat de kalfswang net niet helemaal onder de vloeistof staat
    • Voeg de kruiden en het gedroogde fruit toe
    • Voeg de gestoofde tomatenpuree toe
    • Breng aan de kook
    • Sluit de cocotte af met een deksel en zet op een zeer laag vuur, dat het geheel tegen de kook aanhoudt
    • Laat stoven tot het vlees door en door gaar is (4-5 uur)
    • Haal het vlees uit de pan
    • Verwijder de tijm, salie, en rozemarijn
    • Pureer de groenten en het fruit met een staafmixer tot een gladde saus ontstaat
    • Breng op smaak met peper en zout
    • Portioneer de kalfswang in stukjes die makkelijk te “behappen” zijn en leg deze terug in de cocotte. Klaar!
  3. SERVEERTIP

    Serveer de gestoofde kalfswang met veel saus. Dat maakt het extra smeuïg. Als garnituur zou een aardappelpuree uitstekend passen (klik voor recept).

  4. WIJNTIP

    Een mooi gerecht verdient een mooie wijn. Een stevige Barolo zou prima kunnen, net als een mooie Rioja. Helemaal in hun element zijn de betere Bourgognes, zoals een Vosne Romanée. Voor zoeter aangelegde mensen raden we een Amarone aan.

    wijntip rode wijn
Keywords: wang, pruim, abrikoos

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?