Een hele venkel als bijgerecht bij een mooie stoofschotel of als vegetarisch hoofdgerecht. Lekker langzaam gegaard en gegratineerd onder de salamander of de grill.
Maak de venkelstronken schoon en snij de groene stukken eraf. Hou apart.
Kijk de afsnijdsels van de venkel nog even na, verwijder de lelijke plekjes en hak fijn.
Zet een sauteuse op met een flinke scheut olijfolie EV.
Voeg de gehakte venkelstukjes erbij en laat ze even doorzichtig worden (glaceren).
Hak de tomaat, eminceer de knoflook en voeg deze bij de enkel.
Stoof gaar en schep af en toe om.
Verwijder de pitten uit de olijven.
Hak de olijven samen met de kappertjes.
Voeg ze toe aan het venkelmengsel.
Schep een paar keer goed om en voeg de pijnboompitten toe.
Leg onder tussen twee bruine boterhammen en een mooi stuk Parmezaanse kaas klaar voor het broodkruim.
Hak in stukken die handig de hakmolen inkunnen.
Stort de stukken samen met de rest van de peterselie in de hak molen en maak een mooi mengsel voor het gratineren.
Maak dan, wanner de venkel gaar is, een bodem van het groentemengsel in een ovenschaal...
...en plaats te venkels er bovenop.
Verdeel dan het groentemengsel over vier ovenschaaltjes...
...en plaats de venkels er bovenop.
Besprenkel de venkel met een stevige laag van het broodkruim.
Wanneer alles evenredig verdeeld is mogen ze de oven in, onder de grill, op zo'n 280 graden.
Wanneer het korstje mooi gekleurd is (mag best wat donker zijn) kunt u serveren. Haal de ovenschaal(tjes) uit de oven, schenk er nog even een scheut olijfolie overheen en klaar!
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!