Gestoofde hele venkel

Fenouil entier au four
pinit

Gestoofde hele venkel

Difficulty: Gemiddeld Prep Time 30 min Cook Time 2 uur Total Time 2 uren 30 minuten

Description

Een hele venkel als bijgerecht bij een mooie stoofschotel of als vegetarisch hoofdgerecht. Lekker langzaam gegaard en gegratineerd onder de salamander of de grill.

Ingrediënten

Keukengerei:

Instructies

  1. Maak de venkelstronken schoon en snij de groene stukken eraf. Hou apart.

    • Maak een mooie "brodo vegetale" (klik voor recept)
    • Zet de venkels in een faitout (pan) en giet er een flinke bodem van deze groentebouillon bij
    • Breng aan de kook
    • Sluit af met een deksel
    • Laat op laag vuur stoven (1-2 uur) tot de venkel door en door gaar is
  2. Kijk de afsnijdsels van de venkel nog even na, verwijder de lelijke plekjes en hak fijn.

  3. Zet een sauteuse op met een flinke scheut olijfolie EV.

  4. Voeg de gehakte venkelstukjes erbij en laat ze even doorzichtig worden (glaceren).

  5. Hak de tomaat, eminceer de knoflook en voeg deze bij de enkel.

  6. Stoof gaar en schep af en toe om.

  7. Verwijder de pitten uit de olijven.

  8. Hak de olijven samen met de kappertjes.

  9. Voeg ze toe aan het venkelmengsel.

  10. Schep een paar keer goed om en voeg de pijnboompitten toe.

    • Hak een bosje platte peterselie
    • Schep het venkelmengsel een paar keer goed om en voeg de helft van de peterselie toe
  11. Leg onder tussen twee bruine boterhammen en een mooi stuk Parmezaanse kaas klaar voor het broodkruim.

  12. Hak in stukken die handig de hakmolen inkunnen.

  13. Stort de stukken samen met de rest van de peterselie in de hak molen en maak een mooi mengsel voor het gratineren.

  14. Wilt u 1 centrale schotel?

    Maak dan, wanner de venkel gaar is, een bodem van het groentemengsel in een ovenschaal...

  15. ...en plaats te venkels er bovenop.

  16. Gaat u liever voor eenpersoons porties?

    Verdeel dan het groentemengsel over vier ovenschaaltjes...

  17. ...en plaats de venkels er bovenop.

  18. Vervolgens gaat u weer op dezelfde manier te werk:

    Besprenkel de venkel met een stevige laag van het broodkruim.

  19. Wanneer alles evenredig verdeeld is mogen ze de oven in, onder de grill, op zo'n 280 graden.

  20. Wanneer het korstje mooi gekleurd is (mag best wat donker zijn)  kunt u serveren. Haal de ovenschaal(tjes) uit de oven, schenk er nog even een scheut olijfolie overheen en klaar!

Keywords: venkel, gratin, broodkruim

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?