Print opties

Ris de veau aux asperges

Gesauteerde kalfshartzwezerik met witte asperges

Cuisine
Courses
Difficulty Gevorderd
Tijd
Prep Time: 5 min Cook Time: 10 min Rest Time: 20 min Total Time: 35 minuten
Servings 4
Beschrijving

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
    Voor de zwezerik:
  • 600 grammen kalfs(hart)zwezerik
  • 75 grammen geklaarde boter
  • 4 eetlepels bloem
  • zout en witte peper (naar smaak)
  • Voor de asperges:
  • witte wijn
  • 1,5 kilogram asperges
  • 1 blaadje foelie
  • 2 liters water
  • 1 theelepel zout
  • 100 grammen boter
  • 3 eieren
  • Keukengerei:
  • Dunschiller
  • Kaasdoek
  • Vergiet
Instructies
  1. ZWEZERIK PELLEN

    Voordat de zwezerik gegeten kan worden, moet deze gepeld worden. Volg deze instructies.

    KRUIDEN EN BESTUIVEN

    Snijd ze in plakken van ongeveer 1 cm. Wrijf ze in met wat peper en zout (niet overdrijven) en wentel ze in de bloem.

  2. ASPERGES SCHILLEN

    Schil de asperges zo dun mogelijk maar wel zo grondig dat er geen harde slierten aan blijven zitten. Deze worden niet zacht tijdens het koken en zijn erg onprettig in de mond.

  3. Snij ongeveer 3 centimeter van de achterkant weg.

  4. KOKEN

    • Meng in een grote pan koud water, suiker, wijn, zout en foelie
    • Leg de asperges hierin en breng aan de kook
    • Kook gedurende 5-6 minuten
    • Haal de pan van het vuur en laat de asperges nog 15 minuten in het water staan
    • Haal de asperges uit het kookvocht
    • Laat ze vervolgens uitlekken op een schone theedoek of kaasdoek. Het beste is als deze doek niet gewassen is met wasmiddel, aangezien die smaak kan worden overgedragen aan de zeer smaakgevoelige asperges.
  5. EIEREN KOKEN

    Kook de eieren 7 minuten. Laat ze schrikken en afkoelen.

    ZWEZERIK BAKKEN

    • Verhit de geklaarde boter in een koekenpan en bak de zwezerik om en om goudbruin. Breng op smaak met peper en zout. Haal de zwezerik uit de pan.
    • Smelt de andere boter, snij de eieren half door en verwijder de dooiers
    • Klop de dooiers door de boter en verkrijg een smeuïg mengsel
    • Snij het eiwitten in de eiersnijder, keer ze een halve slag en snij ze nogmaals.
    • Voeg de eiwitsnippers bij het mengsel
  6. Serveertip:

    Serveer de zwezerik met de asperges (zie afbeelding). Serveer de rest van de boter erbij, goed heet. Als garnituur adviseren wij een gekookte nieuwe aardappel.

  7. Wijntip:wijntip witte wijn

    Zwezerik verdient een grote witte wijn. Puligny Montrachet bijvoorbeeld. Nou is de asperge daar niet zo dol op. De wijn mag niet te licht zijn, want dan verdwijnt de wijn naast de smaak van de asperges naar de achtergrond, maar de wijn mag ook de smaak van de asperges weer niet overheersen. Een wijn die op hout gelagerd is kan te zwaar overkomen bij de subtiele smaak van asperges. Al snel kom je dan uit bij een vollere Riesling uit de Elzas, maar ook de pinot blanc of een Sancerre is een goede keus. Uit de Duits/Oostenrijkse hoek kunnen een grüner Veltliner, Weissburgunder of Sylvaner.

Keywords: kalfshartzwezerik, geklaarde boter, asperges

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!