Print opties

Eendenfilet, morieljes, brödekes en appelmoes

Filet de canard, morilles, pommes de terre rissolées, compote de pomme

Courses
Difficulty Gevorderd
Tijd
Prep Time: 30 min Cook Time: 25 min Total Time: 55 minuten
Servings 4
Beschrijving

Brödekes en morieljes

Brödekes, een naam die men tegenkomt in de dialecten van Salland en Twente, hebben te maken met het woord braden. Het zijn in de schil in boter gestoofde nieuwe aardappeltjes. Erg lekker! Morieljes zijn niet elke dag te krijgen. U kunt hiervoor ook eens een shi-take proberen. Die is wat toegankelijker. Mocht u toch met de morielje aan de slag willen, even een paar tips:

  • Pluk morieljes niet zelf. Er is een giftige soort die er sprekend op lijkt
  • Was verse morieljes uitermate nauwkeurig: overal zit zand
  • Eet morieljes NOOIT rauw. Ze zijn alleen gekookt ongevaarlijk. In rauwe toestand kunnen ze vervelende darmklachten veroorzaken.
  • Al met al kan een gedroogde morielje of een morielje uit blik een hoop ellende voorkomen. Wij hebben de ingeweckte variant genomen.
[caption id="attachment_1756" align="aligncenter" width="300"]Morieljes Morieljes (rechts)[/caption]

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
    Eendenborst:
  • 700-800 grammen eendenborst
  • 2 sjalotten
  • 200 milliliters room
  • 1 flinke scheut rode wijn
  • 1/4 savooiekool (gerookt)
  • zout&peper
  • 200 grammen appelmoes
  • 50 grammen boter (manis)
Instructies
  1. VOORBEREIDING

    • Snij de kool ragfijn en stoof deze in boter met wat zout op een zacht vuurtje. Voeg eventueel wat water toe indien nodig. Hou warm apart
    • Braad de brödekes in de schil aan in hete boter en stoof ze gaar. Breng op smaak met zout. Hou warm.
    • Snij de sjalot ragfijn en stoof deze ook in wat boter. Doof het vuur en hou apart.
    • Snij de vetlaag op de eendenborst met een scherp mes in een ruitmotief in en kruid de filet met zout en peper.
  2. BEREIDING Leg de eendenborsten op de kant van het vel in een gloeiendhete koekenpan, zonder toevoeging van vet. De vetlaag in het vel van de eend levert voldoende bakvet op.

    BEREIDING

    • Leg de eendenborsten op de kant van het vel in een gloeiendhete koekenpan, zonder toevoeging van vet. De vetlaag in het vel van de eend levert voldoende bakvet op.
    • Bak de eendenfilet rond de 3 minuten aan weerszijde, afhankelijk van de dikte. Zorg voor een mooie rosé binnenkant. Raadpleeg eventueel onze kerntemperaturentabel.
    • Maak ondertussen de saus af: verhit opnieuw, bak de morieljes aan, blus af met rode wijn (deglaceren), laat even indampen (reduceren) en maak af met de room. Laat indikken tot een mooie saus ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.
    • Verwijder de eend uit het vet. Snij mooie plakken van de filets. Serveer op een bedje van de gestoofde kool, drapeer wat saus met morieljes op het bord. Garneer af met een takje verse tijm.
    • Geef bij dit gerecht een bijgerecht van (liefst) eigengemaakte appelmoes. Klaar!
Keywords: canard, magret, gevogelte

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!