Print opties

Geroosterde zalm, cassave en ras el hanout

Een spontane creatie van "left-overs" dat uitmondde in een epische maaltijd

Cuisine
Courses
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 5 min Cook Time: 20 min Total Time: 25 minuten
Servings 4
Beschrijving

U zult het niet geloven, maar dit recept is ontstaan uit armoede. Hoewel, armoede is misschien niet het juiste woord. Het is ontstaan op een avond toen bleek dat iedereen in de familie dacht dat “de ander” boodschappen had gehaald. Uiteindelijk moest er iets op tafel komen met de dingen die in de ijskast lagen. Als u de lijst van benodigdheden heeft gelezen zult u zich afvragen “wie heeft in ’s hemelsnaam DIT in zijn ijskast, en dan ook  nog min of meer toevallig??” Tja, zeg het maar…

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
    Voor de zalm:
  • 400 grammen zalmfilet (zijde, loin, haasje - zonder vel)
  • 2 eetlepels rijstolie
  • 1 teen knoflook
  • zout en peper (naar smaak)
  • Voor de stoofpot:
  • 700 grammen cassave
  • 1 ui (middelgroot)
  • 1 rode paprika
  • 2-4 eetlepels rijstolie
  • 1/2 theelepels Ras el hanout
  • 100 grammen bleekselderij (dun gesneden)
  • 1 eetlepel rozijnen
  • 3 dadels (gedroogd)
  • 10 grammen gember (vers, gepeld en gehakt)
  • 2 tenen knoflook (gesnipperd)
  • 1 lombok (klein)
  • 1 scheut chilisaus (zoet)
  • zout en peper (naar smaak)
  • Keukengerei:
  • Cocotte
  • Caquelon
  • Knoflookpers
  • Wok
Instructies
    • Haal de zalm uit de koelkast en wrijf hem in met zout, peper, knoflook en rijstolie
    • Laat rusten
  1. Snij/snipper alle groenten en kruiden die in de stoofpot gaan, behalve de cassave.

    • Schil de cassave en snij hem snel in stukken zoals je met een kookaardappel zou doen. Wacht niet te lang tussen de taferelen want de cassave wordt erg snel bruin, net als een appel
    • Kook de cassave in zout water tot hij gaar is (voelt kruimig aan als een gekookte aardappel). Niet te kort koken! Cassave bevat veel blauwzuur en is niet lekker als ie niet gaar is! Te lang koken is ook niet goed, dan valt de cassave uit elkaar. Ongeveer 15 minuten zal het duren
    • Daarna afgieten en laten rusten.
  2. Ondertussen kunnen we de andere groentetjes stoven:

    • Doe olie in een braadpan, wok of caquelon
    • Goed verhitten
    • Voeg een ongesneden lombokje, gesnipperde ui, gember en knoflook toe en fruit ze tot ze er glazig uitzien (glaceren niet laten verbranden)
    • Voeg selderij en paprika toe. Ook even glazig laten worden
    • Temper de warmtebron, haal de lombok uit de pan en voeg de dadels, rozijnen en ras-el-hanout toe
    • Voeg een half glas (100ml) water toe, breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen tot alles gaar is. Eventueel af en toe water toevoegen als het te droog wordt en dreigt aan te branden.
    • Zet een wok of koekenpan op het vuur en laat deze gloeiend heet worden
    • Doe de resterende rijstolie erin en bak hierin de zalm zo snel mogelijk medium gaar en licht krokant
    • Breng op smaak met een teentje knoflook uit de pers en een klein scheutje zoete chilisaus
    • Voeg ondertussen de cassave bij de gestoofde groenten en spatel voorzichtig een paar keer om op en laag vuur.  Klaar!
  3. Serveertip:

    Serveer de gestoofde groenten op een groot diep bord of, als u kunt vinden, op een groot bananenblad, met daar overheen de blokken gesauteerde zalm. Hou rekening met gasten die nooit meer ergens ander op visite willen dan bij u, en de raarste smoezen verzinnen om dit nog een keer te mogen proeven.

  4. Wijntip:wijntip witte wijn

    We hebben verschillende dingen geprobeerd, maar bij dit gerecht past echt alleen maar klein glaasje ijskoude, mierzoete dessertwijn. Een Sauternes, een Beerenauslese of een (wat voordeligere) muskaatwijn doen het uitstekend.

Keywords: cassave, dadel, ras-el-hanout, zalm, chilisaus, selderij, fusion

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!