Print opties

Gegrilde kabeljauw met kreeftenstaartjes en raapstelen

Recept met een ster

Courses
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 15 min Cook Time: 10 min Total Time: 25 minuten
Servings 4
Beschrijving

Dit is culinair excelleren in je eigen keuken. Voel jezelf een Gault Millaut vermelding waard!

Cabillaud
Oftewel kabeljauw, is gek op schaaldiertjes zoals kreeftjes, krabbetjes en garnalen. Kabeljauw verschuilt zich achter een aantal verschillende namen: 
Jonge kabeljauw heet dors of gul. Als men kabeljauw droogt wordt het stokvis. IN de late winter en vroege lente heet hij skrei. 

[caption id="attachment_6956" align="aligncenter" width="300"]Kabeljauwfilet Kabeljauwfilet[/caption]

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
    Vis en pocheervocht:
  • 4 x 150 grammen kabeljauwilet (zeewolf, heilbot of zeeduivel kunnen ook prima)
  • witte wijn (naar behoeven)
  • 200 milliliters room
  • kreeftenfond (naar behoeven)
  • 600 grammen aardappelpuree (zie recept)
  • 1 sjalot
  • boter (naar behoeven)
  • 100 grammen rivierkreeftenstaarten
  • zout en peper uit de molen (naar smaak)
  • Keukengerei:
  • Sauteuse
  • BBQ (of grillplaat)
  • Garneerring (vierkant)
Instructies
  1. Voorbereiding:

    Maak een mooie aardappelpuree zoals in dit recept

  2. Voorbereiding:

    • Controleer de vis goed op vel en graten.
    • Snij de filets een beetje op maat
  3. Blancheer de raapstelen, giet ze af en houd ze warm.

    • Hak de sjalot ragfijn
    • Snij de courgettes overlangs doormidden en vervolgens in dunne plakjes (eminceren)
    • Zet aan in een sauteuse met een flinke dot boter (glaceren)
    • Afblussen met witte wijn en kreeftenfond (deglaceren)
    • Reduceren
    • Room toevoegen
    • Reduceren  (in laten dampen) tot een lobbige saus is ontstaan
  4. Ondertussen:

    • Rooster de visfilets voorzichtig om en om op een grillplaat of op het rooster van uw barbecue
    • Rivierkreeftenstaarten even opwarmen met wat boter in een pannetje
  5. Serveertip:GarneerringenServeren: Portioneer de puree met een vierkante garneerring
  6. Wijntip:wijntip witte wijn

    Een Riesling, een Pouilly Loché, een Jurançon. Ook een Grüner Veltliner zou hier niet misstaan.

Keywords: vis, kabeljauw

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!