Print opties

Confit de canard

Gekonfijte eend

Cooking Method ,
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 1 uur Cook Time: 4 uur Rest Time: 170 uur Total Time: 175 uren
Servings 4
Beschrijving

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten
  • 800 grammen eendenbout
  • 700 grammen ganzenvet
  • 4 jeneverbessen
  • 1 blaadje laurier (eventueel)
  • 1 takje tijm (eventueel)
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 pimentkorrels (eventueel)
  • zeezout (grof, naar behoeven)
  • Keukengerei:
  • Cocotte
  • Koekenpan
  • Terrine
Instructies
  1. INLEGGEN

    De eendenbouten in een schaal leggen en zouten.

  2.  

    Afsluiten met vershoudfolie en minstens 12 uur in de koelkast zetten.

  3.  

    Afspoelen onder ruim koud water.

  4.  

    Het ganzenvet in een cocotte verwarmen.

  5.  

    Vlees in de pan.

  6.  

    De kruiden erbij.

  7.  

    Op heel laag vuur 4 uur konfijten. Deksel net niet op de pan.

  8.  

    Gebruik een tandenstoker om te kijken of de eend gaar is: breek de scherpe punt van de tandenstoker af en steek in het vlees. De tandenstoker moet met gemak door het vlees heen gaan en uit het vlees mag geen roze vocht meer lekken. 

  9. Leg nu de eendenpoten in een terrine. Giet het vet er door een filter overheen zodat het vlees bedekt wordt. Blijf ongeveer 2 cm onder de rand van de terrine. Laat de terrine afkoelen en zet hem voor MINSTENS een week in de koelkast. Denkt u er wel aan de terrine goed af te sluiten: vetten, en zeker ganzenvet, trekken heel gemakkelijk hinderlijke koelkastluchtjes aan!

  10. DE DAG IS DAAR! AAN TAFEL!

    Breng het vet op temperatuur om de eendenpoten eruit te halen. Laat ze goed uitlekken. Bak ze in een koekenpan zonder toevoeging van enig vet om warm te worden binnenin en krokant aan de buitenkant. Klaar!

  11. Serveertip
    Het komt nogal eens voor dat koks, nu ze toch op de “sjieke toer” zijn met deze eend, er nog een schepje bovenop doen door als garnituur foie gras, gefrituurde topinambour e.d. aan te bieden. Ons advies is: Hou het simpel en maak het niet te zwaar. Een lekkere, simpele aardappelpuree vangt een gedeelte van de vette smaak van de confit op en zorgt voor harmonie; een spruitje, beetgaar geserveerd, maakt de confit helemaal af. Klaar!
  12. Wijntip:wijntip rode wijn

    Met de wijn hebben we – financieel gezien – geluk. Confit houdt van min of meer betaalbare wijnen. We noemen een paar die er goed bij passen: Côtes de Provence, Côtes du Rhône, Côtes du Rousillon, Chinon, Gigondas.

  13. STERILISEREN EN CONSERVERENGekonfijte varkenswangetjes
    U kunt de confit ook klaarmaken voor lange opslag door deze hermetisch af te sluiten (een grote weckpot is een idee) en gedurende twee uur au bain marie (in een waterbad) in de oven op 100° C te verwarmen. Omdraaien, af laten koelen….ach, u weet dat wel.
Keywords: eend, poot, gevogelte, paté, rillettes, tussendoortje

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!