Polpette al sugo
Gehaktballetjes in Italiaanse tomatensaus
Polpette al sugo
Description
Polpette di nonna
Italianen maken hun gehakt het liefste van kalfsvlees. Is iets duurder maar oh zo lekker en mals! Vaak worden gehaktballetjes gemaakt die in tomatensaus worden klaargestoofd. Dit fenomeen, de “polpette al sugo” heeft uiteindelijk geleid tot de Amerikaanse spaghettisaus “tomatosauce and meatballs”, iets dat u in Italië zelf niet frequent zult tegenkomen: polpette eet men daar liever met puree. Wij hebben er wat groenten bijgemaakt. Ook dit is niet typisch Italiaans, aangezien daar aardappelen ook als groenten worden beschouwd. Aardappelen en groenten op één bord is dus, in de ogen van menig Italiaan, een beetje overdone.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Ingrediënten
Instructies
-
Voorbereiding:
Zelf kalfsgehakt draaien? Volg dit het recept!- Drenk het brood in melk en knijp het met de hand uit
- Doe het in een kom, voeg het vlees eraan toe, samen met het ei en de parmezaan
- Kruid licht met peper en zout
- Kneed het gehakt goed door
- Draai balletjes van ongeveer 4 cm diameter en plet deze licht zodat ze er iets afgeplat uitzien
-
Bereiding:
- In een hapjespan wat olijfolie warm maken en de gehaktballetjes even aanbraden
- Haal ze uit de pan
- Vervolgens de in twee helften gesneden ui in de olie leggen, even laten zweten (niet aan laten branden!) en meteen daarna de sugo (tomatensaus - klik voor recept) toevoegen
- Voeg het gehakt weer toe en laat het geheel heel langzaam stoven zonder deksel op de pan
- Hou in de gaten dat de saus niet teveel vocht verliest en aanbrandt. Indien nodig voegt u een klein beetje water toe
- Na een kwartiertje zijn uw polpette klaar. Haal ze uit de saus
- Breng de saus, indien nodig, iets op smaak met zout. Klaar!
-
Serveertip:
Puree (klik hier voor recept) en in boter gestoofde groenten, zoals selderij, wortels en doperwten.Wijntip:
Een fruitige witte wijn.